Σουηδία: Έβαλαν βόμβα σε προσφυγικό καταυλισμό

Εκρηκτικό μηχανισμό σε προσφυγικό καταυλισμό εξουδετέρωσε η αστυνομία του Γκέτεμποργκ λίγη ώρα μετά τον συναγερμό που σήμανε εργαζόμενος για την παρουσία ύποπτου πακέτου. Για «σοβαρό περιστατικό» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πέτερ Άντλερσον ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον καταυλισμό φιλοξενούνται περίπου 140 άτομα, τα περισσότερα από τα εκείνα απουσίαζαν την ώρα εκείνη. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πριν από μερικές ημέρες ότι η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός λόγω της έντονης δράσης συμμοριών μεταναστών στο Γκέτεμποργκ στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Σουηδίας, το Nordstan. Πολλοί κάτοικοι της σουηδικής μεγαλούπολης φοβούνται να πάνε σε αυτό το κέντρο, λόγω των συχνών παρενοχλήσεων και επιθέσεων που δέχονται.

Τα περιστατικά ξεκινούν μετά τις οκτώ το βράδυ όταν κλείνουν τα καταστήματα με τα μέλη των συμμοριών να είναι περισσότερα από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen οι συμμορίες ακολουθούν τακτικές εκφοβισμού κατά πελατών, καταστηματαρχών, ακόμη και της τοπικής αστυνομίας, η οποία αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας, μετά την απελευθέρωση από την αστυνομία αρκετών ανδρών -αιτούντων άσυλο, όπως ανέφεραν τότε τοπικά ΜΜΕ- που κατηγορούνταν για τον ομαδικό βιασμό μιας ανάπηρης γυναίκας.