Η Τερέζα Μέι συναντά αύριο τον Ντ. Τραμπ

Τις βάσεις για μία μελλοντική διμερή εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ ελπίζει να θέσει στον Αμερικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι η οποία θα είναι η πρώτη ξένη ηγέτιδα που θα τον συναντήσει. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ελπίζει σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, σε μία εποικοδομητική επίσκεψη που θα ενισχύσει την “ειδική σχέση” ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την ανάγκη έγκρισης της εκκίνησης της διαδικασίας του Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Η πρώτη τους συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο. Θα επικεντρωθούν σε εμπορικά θέματα, θέματα ασφαλείας και υγείας καθώς και σε μία σειρά επειγόντων θεμάτων που έχουν σχέση με τη διεθνή ατζέντα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέι. Στο μενού των συνομιλιών των δύο ηγετών θα περιλαμβάνονται η Συρία, η τρομοκρατική απειλή και η Ρωσία καθώς επίσης και η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, που υποστηρίζεται από το Λονδίνο, αλλά επικρίνεται από τον Ντ. Τραμπ.

Η μέχρι σήμερα ισχυρή σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, η οποία θεωρείται και συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Το Λονδίνο θα επιδιώξει να διατηρήσει τη στρατηγική του θέση, παρά τις συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ κατά του ΝΑΤΟ, πυλώνας του οποίου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.