Τρίζει η καρέκλα της Μέρκελ: Ισότιμος αντίπαλος ο Σουλτς στη μάχη για την Καγκελαρία

Tην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σούλτς για την καγκελαρία υποστηρίζουν τα 2/3 των Γερμανών και στην περίπτωση που ο καγκελάριος εκλεγόταν άμεσα από τον λαό ο σοσιαλδημοκράτης, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα λάμβανε ποσοστό 41% όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας “dimap” για λογαριασμό του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

merkel-soults-dimosk-1

Συγκεκριμένα το 64% των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, ενώ μόλις το 14% εκφράζει αντίθετη άποψη. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) το 81% τάσσεται υπέρ, ενώ μόλις το 4% είναι αντίθετο.

Στην περίπτωση που ο καγκελάριος στην Γερμανία εκλεγόταν άμεσα από τον λαό οι δύο υποψήφιοι Μάρτιν Σουλτς και Άνγκελα Μέρκελ θα λάμβαναν αμφότεροι το ίδιο αποτέλεσμα 41%. Σε σχέση με την ανάλογη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2016 η κ. Μέρκελ χάνει 2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ ο Μάρτιν Σουλτς κερδίζει 5 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με την δημοσκόπηηση του ARD μόλις το 11% των ερωτηθέντων δεν θα ψήφιζε κανέναν εκ των δύο.

Το 79% των ερωτηθέντων κρίνει ορθή την απόφαση του προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να προτείνει τον κ. Μάρτιν Σουλτς για υποψήφιο καγκελάριο, το 69% πιστεύει ότι το SPD θα καταφέρει να κάνει μια νέα αρχή με τον κ. Σουλτς με τους ψηφοφόρους του κόμματος να το πιστεύουν σε ποσοστό 85% ενώ το 51% όλων των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι ο κ. Σουλτς διαθέτει το κριτήριο να αντιληφθεί τις αγωνίες του κόσμου.

Το 79% των πολιτών θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ διαθέτει ηγετικές ικανότητες ενώ για τον κ. Σουλτς αυτό το πιστεύει το 60%. Επίσης το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ έχει τις απαιτούμενες ικανότητες για το αξίωμα, ενώ για τον Μ. Σουλτς το πιστεύει το 68%. Στο ερώτημα ποιον θεωρείται περισσότερο αξιόπιστο το 64% απαντά την κ. Μέρκελ ενώ τον κ. Σούλτς το 65%. Συμπαθή βρίσκει την νυν καγκελάριο το 63% η οποία όμως υπολείπεται του κ. Σούλτς, που απολαμβάνει της συμπάθειας του 69% των Γερμανών πολιτών.

merkel-soults-dimosk-2

Σύμφωνα με όσα σχολιάζει το ARD στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα ο Μ. Σούλτς ακολουθεί κατά πόδας την Γερμανίδα καγκελάριο, αν και το 65% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής υπέρ ποιάς πολτικής ακριβώς τάσσεται ο πρώτος.

Σε ό,τι αφορά τκν Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το 39% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει ηγετικές ικανότητες, το 53% θεωρεί ότι διαθέτει τις απαιτούμενες γα το αξίωμα του καγκελαρίου ικανότητες, το 40% τον θεωρεί αξιόπιστο και το 45% συμπαθή.