"Καμπανάκι" στην Καλιφόρνια για έξαρση της ιλαράς

Συναγερμός έχει σημάνει στο Λος Άντζελες, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν διαγνωσθεί τουλάχιστον 18 κρούσματα ιλαράς.

Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι, οι άνθρωποι που νόσησαν δεν ήταν εμβολιασμένοι, τονίζοντας ότι οι 16 ασθενείς ανήκουν στην ίδια κοινωνική ομάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιλαρά κάνει την εμφάνισή της στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι η νόσος θεωρείται πως έχει εξαλειφθεί στις ΗΠΑ. πριν από δύο χρόνια είχε σημειωθεί έξαρση ιλαράς, η οποία είχε ξεκινήσει από την Ντίζνεϊλαντ που βρίσκεται κοντά στην περιοχή αυτή, με περισσότερα από 130 κρούσματα στην Καλιφόρνια και 159 σε όλη τη χώρα.

Οι αρμόδιες αρχές υπογράμμισαν ότι η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική και επικίνδυνη για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα τα παιδιά, σε ανακοίνωση που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ότι τα πρόσφατα κρούσματα διαπιστώθηκαν μεταξύ των μελών μιας κοινότητας ορθόδοξων Εβραίων.
Ο Γκουζενχάουζερ δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, επικαλούμενος το ιατρικό απόρρητο, αλλά υπογράμμισε ότι “οι κοινωνικές επαφές σε μια ομάδα ανθρώπων διευκολύνει την μετάδοση (του ιού) μεταξύ αυτών που δεν έχουν αποκτήσει ανοσία μέσω του εμβολιασμού τους ή προηγούμενης μόλυνσής τους.

Μολονότι ο νόμος επιτρέπει την προστασία της υγείας των παιδιών” σχολικής ηλικίας, “θα χρειαστεί καιρός έως ότου αυτό αποδώσει καρπούς για την ανοσία του συνόλου του πληθυσμού”, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο αυτό σχετίζεται με τον αυτισμό, ωστόσο το επιχείρημα αυτό έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από τους ειδικούς. Παράλληλα, άλλες κοινότητες αρνούνται τον εμβολιασμό λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.