Ευρωπαίοι ειδικοί: Η Μέρκελ στόχος επιθετικής προπαγάνδας

Στο στόχαστρο μιας κατευθυνόμενης από τη Μόσχα μιντιακής επίθεσης βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σύμφωνα με ομάδα εργασίας ευρωπαίων ειδικών στις Βρυξέλλες. Το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να εντοπίσουν ψευδείς ειδήσεις που όπως αναφέρουν διοχετεύονται κατ’ εντολήν κυρίως της Μόσχας και τοποθετούν την Άγκελα Μέρκελ με τους ισλαμιστές τρομοκράτες που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες και το Παρίσι.

Η ομάδα εργασίας της Ε.Ε. που έχει ενεργό ρόλο από τον Σεπτέμβριο του 2015 υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί συνειδητά τα “fake news” ως εργαλείο εξουσίας. Τα 11 μέλη της ομάδας της Ε.Ε. έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα πάνω από 2.500 ψευδείς ειδήσεις.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Ε.Ε. σημειώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε μπει από πέρυσι στο στόχαστρο μιας κατευθυνόμενης επίθεσης από τη Μόσχα εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί στο προσφυγικό και πρόσθεσε ότι η Μέρκελ θα πρέπει να αναμένει και νέες επιθέσεις ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο ίδιος Ευρωπαίος εκπρόσωπος εκτίμησε ότι πιθανοί στόχοι μιας ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης είναι η Ολλανδία και η Γαλλία, καθότι διεξάγονται προσεχώς κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι εντόπισαν και φανταστικές τρομοκρατικές απειλές και επισημαίνουν ότι στις ψευδείς ιστορίες, που κυκλοφορούν, κυρίαρχο στοιχείο είναι η απαξίωση της Δύσης λόγω της υποστήριξης που παρείχε στο Κίεβο στην κόντρα με τη Μόσχα για το ουκρανικό, ενώ διαδεδομένες είναι και οι θεωρίες περί γενοκτονίας του ρωσόφωνου πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες είχαν προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα για μια ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Πάντως από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης το 2014 στη Γερμανία είχε παρατηρηθεί αύξηση της ρωσικής προπαγάνδας και της εκστρατείας παραπληροφόρησης.