Θεαματική η ορκωμοσία του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ - "Οχυρό" η Ουάσιγκτον (live)

θεαματικές είναι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Ουάσιγκτον μετατράπηκε σε “οχυρό” σε μια θωρακισμένη πόλη, προκειμένου να υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές αλλά και πολέμιους του νέου προέδρου.

Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος με τον Ντόναλντ Τραμπ να προετοιμάζεται να υπογράψει προεδρικά διατάγματα από την πρώτη κιόλας ημέρα του στην Προεδρία.

Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί λαμβάνουν θέσεις στους δρόμους γύρω από κέντρο της Ουάσιγκτον, ενώ η πρόσβαση στους κεντρικούς δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας έχει αποκλειστεί, καθώς η πόλη προετοιμάζεται να υποδεχτεί τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τους διαδηλωτές που θα εκδηλώσουν την αντίθεσή τους, στην προεδρική εκλογή του.

Οι αρχές της πόλης εκτιμούν ότι περίπου 900.000 άνθρωποι θα φτάσουν στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, αλλά και το Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον, με θέα προς το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου θα γίνει η επίσημη τελετή της ορκωμοσίας. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση κατά μήκος της κεντρικής οδού (Pennsylvania Avenue) μέχρι το Λευκό Οίκο.

Από την άλλη μεριά, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από μία ομάδα οργανώσεων με ακτιβιστές για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, με αφορμή τα προεκλογικά σχόλια του Τραμπ για τις γυναίκες, τους παράνομους μετανάστες, αλλά και τους μουσουλμάνους. Οι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε κεντρικές περιοχές της αμερικανικής πρωτεύουσας. Οι υποστηρικτές του Τραμπ, από την πλευρά τους, αναμένεται ότι θα κατακλύσουν τους δρόμους γύρω από το κέντρο της Ουάσιγκτον, προκειμένου να εκδηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους, στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, που ορκίζεται σήμερα.

Αναλαμβάνει δράση από την πρώτη ημέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται να υπογράψει προεδρικά διατάγματα από την πρώτη κιόλας ημέρα του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα, ανοίγοντας το δρόμο για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, και την κατάργηση των πολιτικών του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικανός Ντ. Τράμπ που εκλέχθηκε στις 8 Νοεμβρίου να διαδεχθεί τον Δημοκρατικό Ομπάμα, έφτασε στην Ουάσιγκτον σε στρατιωτικό αεροπλάνο με την οικογένειά του χθες, μια μέρα προτού ορκιστεί σε μια τελετή στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

Οι συνεργάτες του Τραμπ ανέφεραν ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα περιμένει για να κάνει χρήση ενός από τα ισχυρότερα εργαλεία της θέσης του, την προεδρική πένα, για να υπογράψει αρκετά διατάγματα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς τη συμμετοχή του Κογκρέσου. “Είναι δεσμευμένος όχι απλώς την πρώτη μέρα (της προεδρίας του), αλλά και την δεύτερη, και την τρίτη, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αληθινής αλλαγής, και νομίζω ότι θα το δείτε αυτό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες”, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του Τραμπ Σον Σπάισερ προειδοποιώντας τους δημοσιογράφους να αναμένουν δράση σήμερα, το Σαββατοκύριακο και νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα.

Αύριο Σάββατο ο Ντ. Τραμπ σκοπεύει να επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) στο Λάνγκλι της πολιτείας Βιρτζίνια. Στο παρελθόν έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην υπηρεσία και τον απερχόμενο διευθυντή της, αμφισβητώντας αρχικά για το πόρισμά της ότι η Ρωσία ήταν αναμεμειγμένη σε υποκλοπή δεδομένων κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών, για το αποδειχθεί αργότερα. Ο Τραμπ έχει επίσης συγκρίνει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών με τη ναζιστική Γερμανία.

Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν θεωρήσει πάνω από 200 πιθανά προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την ενέργεια και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν έχει καταστεί σαφές πόσες αποφάσεις θα εγκρίνει αρχικά, σύμφωνα με ένα μέλος της ομάδας του Τραμπ το οποίο δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Η στρατηγική των προεδρικών αποφάσεων έχει χρησιμοποιηθεί από άλλους προέδρους, μεταξύ των και του Μπ. Ομπάμα, στις πρώτες τους εβδομάδες στον προεδρικό θώκο.

“Αυτό στέλνει δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι θέλει να δείξει πως θα δράσει και δεν θα υποστεί ασφυξία από το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον. Το δεύτερο είναι ότι θα προχωρήσει στην αντιστροφή πολιτικών που πιστεύει ότι είναι μη αποτελεσματικές και κακές”, τόνισε ο ιστορικός με ειδικότητα σε προέδρους Τζούλιαν Ζέλιζερ, στο πανεπιστήμιο Princeton.

Ο Ντ. Τραμπ αναμένεται επίσης να επιβάλλει ένα “πάγωμα” προσλήψεων και να καθυστερήσει την εφαρμογή ενός κανονισμού του υπουργείου Εργασίας από την προγραμματισμένη εισαγωγή του τον Απρίλιο ο οποίος θα υποχρεώνει οικονομικούς συμβούλους που παρέχουν συμβουλές σε ιδιώτες για τις συντάξεις να θέτουν τα συμφέροντα των πελατών τους πάνω απ’ όλα.

Επίσης αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα το σχέδιό του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συνθήκη Ελεύθερων Συναλλαγών του Ειρηνικού (TΡP), μια φιλόδοξη συμφωνία μεταξύ 12 χωρών, και τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό, δήλωσε ο Σπάισερ. “Νομίζω ότι θα τα δείτε αυτά να συμβαίνουν πολύ σύντομα”, είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που συμπληρώνει οκτώ χρόνια ως πρόεδρος, χρησιμοποίησε το δικαίωμα που έχει ο πρόεδρος να παρακάμψει το Κογκρέσο επανειλημμένα, όταν το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς εμπόδισε κάθε προσπάθειά του να αλλάξει τους νόμους που αφορούσαν τη μετανάστευση και το κλίμα. Πολλές από αυτές τις δράσεις βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο του Τραμπ.

Έφθασε στην Ουάσινγκτον με την Μελάνια

Ο Ντ. Τραμπ έφθασε την Πέμπτη στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσιγκτον, όπου θα ορκιστεί την Παρασκευή 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος εθεάθη χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο υποχρεώσεων που είχε σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας, ωστόσο αναχώρησε για να κοιμηθεί στη Νέα Υόρκη. Όπως επιτάσσει η παράδοση, ο μεγιστάνας θα κοιμηθεί το βράδυ της Παρασκευής στην Ουάσιγκτον στην επίσημη κατοικία Blair House. Και μετά την ορκωμοσία θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.

ap_17019623046699_1

Φορώντας σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, η οποία φόραγε γυαλιά ηλίου και ένα σκούρο παλτό. Μαζί τους ήταν και ο γιος τους Μπάρον. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Άντριους όπου σταθμεύει το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ θα χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του μετά την ορκωμοσία του.

tramp-ouasingkton1

Ο δισεκατομμυριούχος μετέβη αμέσως στο ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον το οποίο φέρει το όνομά του -το Trump International Hotel και εγκαινίασε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας- προκειμένου να γευματίσει με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται επίσης να συμμετάσχει με τον επόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς σε μια τελετή στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, στα περίχωρα της Ουάσιγκτον. Κατόπιν θα εκφωνήσει ομιλία στο περιθώριο των συναυλιών και του σόου πυροτεχνημάτων που σχεδιάστηκαν εν όψει της τελετής ορκωμοσίας κοντά στο Μνημείο Λίνκολν, με τη συμμετοχή πολλών τραγουδιστών κάντρι.

trumpwouasington9

President-elect Donald Trump stands with his family during the "Make America Great Again Welcome Concert" at the Lincoln Memorial, Thursday, Jan. 19, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ορκωμοσίας:

15.30 (ώρα Ελλάδας, 08.30 ώρα Ουάσινγκτον): Ο Τραμπ, ο Πενς και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.

16.30: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ υποδέχονται στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι.

18.30: Τα δύο ζευγάρια πηγαίνουν μαζί, με την ίδια αυτοκινητοπομπή, στο Καπιτώλιο, το κτίριο όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Από τις 16.30 θα ξεκινήσει έξω από το Καπιτώλιο, στη δυτική πρόσοψή του, η τελετή της ορκωμοσίας, με τραγούδια και μουσική. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διπλωμάτες και πρώην πρόεδροι. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους δεν θα παραβρεθεί λόγω ασθενείας, παρόντες όμως θα είναι ο Τζίμι Κάρτερ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Ου. Μπους και η Χίλαρι Κλίντον.

18.30: Εναρκτήριες ομιλίες. Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στα νέα καθήκοντά του από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας.

19.00 (ώρα Ελλάδας, 12.00 ακριβώς ώρα Ουάσινγκτον): Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955. Κατόπιν ο Τραμπ θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μια νεαρή σοπράνο, η 16χρονη Τζάκι Ιβάντσο, θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο.

19.30: Λήξη της τελετής. Τηρώντας την παράδοση, ο Τραμπ και ο Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

21.30: Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

22.00-24.00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσινγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

17.00-18.00 (ώρα Ελλάδας): Ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.