Ραγδαία αύξηση του ρατσισμού στην οκταετία Ομπάμα

Το ρατσιστικό πρόβλημα γιγαντώθηκε κατά την διάρκεια των δύο θητειών του Μπαράκ Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ με τις ανισότητες να αυξάνονται και τις αστυνομικές αρχές να επιδεικνύουν απίστευτη βαρβαρότητα απέναντι στην κοινότητα των μαύρων. Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα άφηνε πολλές ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων λευκών-μαύρων.

Μάλιστα, στις 20 Ιανουαρίου 2009, ένα τεράστιο πλήθος περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο Mall της Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα. Οι New York Times εκείνη την περίοδο περιέγραφαν αυτή την ημέρα ως «ένα αποφασιστικό σημείο της ρατσιστικής ιστορίας της χώρας, το αποτέλεσμα ενός μεγάλου αγώνα για τα δικαιώματα των πολιτών».

topelement_5

Ο πρώην γερουσιαστής του Ιλλινόις ενσάρκωνε ένα όνειρο για την κοινότητα των μαύρων, αυτό της μετα-ρατσιστικής Αμερικής, απαλλαγμένης από τους δαίμονες που κληρονόμησε η παράδοση των σκλάβων και της καταπίεσης. Ωστόσο το όνειρο αυτό εξαϋλώθηκε οκτώ χρόνια αργότερα και μαζί του εξατμίστηκε η υπόσχεση ενός ήρεμου έθνους, μακριά από ανισότητες.

Το ποσοστό φτώχειας στην αφροαμερικανική κοινότητα (24%) παραμένει το ίδιο με το 2008. Επιπλέον μεγαλώνει η απόσταση στα εισοδήματα και στην περιουσία μεταξύ Λευκών και Μαύρων. Το ποσοστό ανεργίας της μαύρης κοινότητας παραμένει δύο φορές μεγαλύτερο από το σύνολο και οι Μαύροι, που εκπροσωπούν το 13,3% του αμερικανικού πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν το 40% των φυλακισμένων.

Το μόνο θετικό στοιχείο στην οκταετή θητεία του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο ήταν η εμβληματική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, το λεγόμενο Obamacare, η οποία επέτρεψε σε εκατομμύρια Αμερικανούς, οι περισσότεροι από αυτούς να είναι μαύροι, να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

An attendee at the National Mall celebrates by the Washington Monument during the inauguration ceremony of Barack Obama as the 44th President of the United States in Washington

Από κοινωνικής άποψης, η προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα σημαδεύτηκε από επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Λευκών και Μαύρων. Trayvon Martin, Michael Brown, Eric Garner, Tamir Rice, Walter Scott, Alton Sterling είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των Μαύρων που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι έμειναν συχνά ατιμώρητοι, φουσκώνοντας το ποτάμι της οργής στην μαύρη κοινότητα. Στο Φέργκιουσον, στη Βαλτιμόρη, ή στην Σαρλότ ο θυμός μεταφράστηκε σε βία. Μάλιστα, οι δολοφονίες αστυνομικών στη Νέα Υόρκη, στο Ντάλλας ή στο Μπατόν Ρουζ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της ρεπουμπλικανικής Δεξιάς απέναντι στο κίνημα των Black Lives Matter, τους οποίους και θεωρούν υπεύθυνους.

ferg4

Το ρήγμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Εκατό ημέρες μετά την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, το 59% των αφρο-αμερικανών και το 65% των Λευκών έκριναν «μάλλον καλές» τις σχέσεις μεταξύ τους. Σήμερα, το 61% των Μαύρων και το 45% των Λευκών τις κρίνουν «μάλλον κακές». Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προσπάθησε να μη φανεί πρόεδρος των Μαύρων, έλαβε συχνά αποστάσεις από το θέμα και κινδύνεψε ορισμένες φορές να φανεί αδιάφορος. Μάλιστα ορισμένοι τον είχαν κατηγορήσει γι’αυτό, αλλά σύμφωνα με τη στενή συνεργάτιδά του Valerie Jarrett, οι ελπίδες που είχαν επενδυθεί στο πρόσωπο του Ομπάμα ήταν υπερβολικές.

«Πρέπει να βγάλουμε αυτό τον σταυρό από τους ώμους του γιατί πρόκειται για μια συλλογική ευθύνη. Όχι επειδή εξελέγη πρόεδρος και ξαφνικά όλη η ιστορία της χώρας μας εξατμίστηκε. Η αλλαγή πρέπει να γίνει σε κάθε οικογένεια», έλεγε, στα τέλη του 2015. Παρά την απογοήτευσή τους, οι 9 στους 10 αφρο-αμερικανούς πιστεύουν πάντα στον Ομπάμα. Νομίζω ότι έκανε ό,τι μπορούσε, αν λάβουμε υπόψιν την συστηματική αντίθεση που είχε», εκτιμά η Kim Coleman, εργαζόμενη σε ΜΚΟ, η οποία είναι απόλυτα πεπεισμένη, όπως και το 80% των Μαύρων Αμερικανών, ότι ο Ομπάμα είχε άσχημη μεταχείριση από τους πολιτικούς του αντιπάλους εξαιτίας του χρώματός του.

black1_6

«Νομίζω ότι ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα εξεπλάγη από το επίπεδο ρατσισμού σε αυτή τη χώρα», σημείωσε η Carol Anderson, συγγραφέας του βιβλίου White Rage («Η λύσσα των Λευκών») και πρόσθεσε ότι «από το 2008 εμφανίστηκαν εικόνες που παρομοίαζαν τον Ομπάμα με πίθηκο. Ορισμένοι άρχισαν να αμφισβητούν αν είναι αμερικανός πολίτης. Τότε κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος είναι στόχος, όχι εξαιτίας της πολιτικής του, αλλά γιατί ήταν Μαύρος».

Ορισμένοι Αμερικανοί δεν χώνεψαν ποτέ την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα σημειώνει ο Brian Levin, διευθυντής του «Κέντρου Μελετών για το μίσος και τον εξτρεμισμό» στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και τονίζει ότι «από πολλές απόψεις είναι το σύμβολο των πολιτισμικών και δημογραφικών αλλαγών που παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ. Είναι Μαύρος, μορφωμένος, υπερασπίζεται τον γάμο των ομοφυλοφίλων».