Ευρωκοινοβούλιο: Προβάδισμα του κεντροδεξιού Ταγιάνι στον α' γύρο

Ισχυρό προβάδισμα κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διαδεχθεί τον Μάρτιν Σούλτς απέκτησε ο Ιταλός συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι, λίγη ώρα μετά την απόσυρση του υποψηφίου των Φιλελεύθερων Γκι Φέρχοφστατ από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ο Αντόνιο Ταγιάνι έλαβε 274 από τις 683 ψήφους, ενώ ο κεντροαριστερός υποψήφιος και επίσης Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα 183. Ακόμη τέσσερις υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 43 έως 77 ψήφους.

Έλγκα Στίβενς (Helga Stevens) 77

Ζαν Λαμπερτ (Jean Lamberts) 56

Ελεονόρα Φορέντζα (Eleonora Forenza) 50

Λαουρέντιου Ρεμπέγκα (Laurentiu Rebega) 43

Ο κ. Ταγάνι, πρώην συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 751 βουλευτών είτε να κερδίσει τον τέταρτο γύρο εναντίον του επόμενου σε ψήφους υποψηφίου.

Γκι Φερχόφστατ

Σε email του ο κ. Φερχόφστατ ανακοίνωσε στους βουλευτές της ομάδας του πως «οι τελευταίες εβδομάδες είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική στο κοινοβούλιο είναι εμφανώς διασπασμένη. Είμαι βέβαιος πως αν η κατάσταση συνεχίσει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταλήξει αποδυναμωμένο ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από εμάς να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε λύσεις στις πολλές κρίσεις που απειλούν την Ηπειρό μας». Την απόσυρση της υποψηφιότητας του Γκι Φερχόφστατ είχε ανακοίνωσε νωρίτερα και ο απερχόμενος πρόεδρος Μάρτον Σουλτς λέγοντας «εδώ και λίγα λεπτά, ο κ. Φέρχοφστατ μου ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητα που είχε προηγουμένως αναγγείλει».

«Το ALDE και το PPE σχημάτισαν φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης», ανακοίνωσαν οι δύο ευρωομάδες στο Twitter ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι «το PPE ωθούσε πάντα προς μία προσέγγιση που θα βασίζεται στη συνεργασία. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή αυτή. Καλούμε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να έρθουν μαζί μας».

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα γίνουν γνωστά στις 16:00, του τρίτου γύρου στις 20:00 και του τέταρτου και τελευταίου γύρου στις 22:00.