Αεροπορική τραγωδία στο Κιργιστάν - Από λάθος του πιλότου έπεσε το αεροπλάνο

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των ερευνών, η συντριβή του αεροσκάφους σε χωριό κοντά στην Μπισκέκ, πρωτεύουσα του Κιργιστάν, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, προκλήθηκε από σφάλμα του πιλότου.

«Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εμπειρογνωμόνων, ήταν λάθος του πιλότου», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κιργιζίας, Moukhametkali Aboulgaziev, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Πιο συγκεκριμένα το αεροσκάφος κατέπεσε πάνω σε 15 σπίτια σε μια περιοχή περίπου 25χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Κιργιστάν. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση TK6491 από το Χονγκ Κονγκ στο Μπισκέκ και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη.

Το αεροσκάφος σύρθηκε για αρκετά μέτρα μέσα στο χωριό καταστρέφοντας ολοσχερώς περίπου 15 κτίρια.

imagehandler rk3 rk4

Αρχικά, Κιργίζιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το Boeing 747-400 ανήκε Turkish Airlines, αλλά στη συνέχεια η εταιρεία εμπορευματικών αερομεταφορών ACT Airlines ανακοίνωσε ότι ήταν δικό της.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η τουρκική αεροπορική εταιρεία, Turkish Airlines, αναφερόμενη στο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Κιργιστάν δηλώνει : “Ούτε το αεροσκάφος, ούτε το πλήρωμα είναι μέλη της Turkish Airlines”

Συγκεκριμένα αναφέρει: “Η πτήση cargo με κωδικό νηολογίου TC-MCL της ACT Airlines που αναχώρησε από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ (HKG) προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μπισκέκ Μάνας (FRU), είχε ένα δυστύχημα κοντά στο Μπισκέκ περίπου στις 1:40 UTC. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ούτε το αεροσκάφος ούτε το πλήρωμα είναι μέλη της Turkish Airlines” .
Ο Μουχάμεντ Σβάροφ, αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι περί τις 07.40 τοπική ώρα μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Μανάς στο Μπισκέκ, εξαιτίας των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών.

«Το αεροσκάφος έπεσε επάνω σε κατοικίες, σκότωσε ολόκληρες οικογένειες», δήλωσε στο AFP αυτόπτης μάρτυρας. «Δεν έχει μείνει τίποτε από τα σπίτια, οι άνθρωποι σκοτώθηκαν μαζί με ολόκληρες τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους, πολλοί κοιμόντουσαν».

Το Interfax που επικαλείται το υπουργείο Μεταφορών του Κιργιστάν μεταδίδει ότι η συντριβή σημειώθηκε σε απόσταση 1,5-2 χιλιομέτρων από τον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου του Μανάς.

Το αεροσκάφος συνεντρίβη καθώς προσπαθούσε να προσγειωθεί, ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη στην περιοχή, γύρω από το αεροδρόμιο.

Από τη συντριβή έχασαν τη ζωή τους συνολικά 37 άτομα. Ανάμεσα τους ο πιλότος του αεροσκάφους και τα άλλα τέσσερα μέλη του πληρώματος, ενώ τα υπόλοιπα θύματα εκτιμάται ότι ήταν ένοικοι των σπιτιών πάνω στα οποία συνετρίβη το αεροπλάνο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και 6 παιδιά.

Νωρίτερα το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ένα από τα μέλη του πληρώματος επέζησε της συντριβής, όμως, λίγη ώρα αργότερα κατέληξε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μανάς έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας σύμφωνα με το Ria Novosti.

Η Turkish Airlines με ανάρτησή της στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων.

Πλάνα από τα πρώτα λεπτά μετά τη συντριβή του Boeing

Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες: