Γκουτιέρες: Θέλουμε μια συμπαγή λύση και όχι μπαλώματα

Για μια συμπαγή λύση του Κυπριακού που θα γίνει αποδεκτή από τους λαούς των δύο χωρών μέσω δημοψηφίσματος έκανε λόγο στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της σημερινής διάσκεψης και του γεύματος εργασίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. “Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να βρούμε εκείνα τα κατάλληλα εργαλεία, που πρέπει να ικανοποιούν τις δικλείδες ασφαλείας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ας μη λησμονούμε το εξής: Δεν θα πρόκειται για συμφωνία ηγετών, αλλά για συμφωνία που θα ορισθεί από τους λαούς, μέσω δημοψηφίσματος. Είτε θα έχουμε μια συμπαγή λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους λαούς, ή δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε επιτυχία. Θα εργαστούμε σκληρά και εντός του απαραίτητου χρονικού πλαισίου, ώστε και οι δύο κοινότητες να αποδεκτούν τη λύση” και επισήμανε το θάρρος που επέδειξαν οι δύο ηγέτες καθώς για πρώτη φορά πρέπει είδαμε στο ίδιο τραπέζι, όχι μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις».

“Είχαμε έναν επικοιδομητικό διάλογο υπήρξε ανταλλαγή απόψεων ώστε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να ταυτοποιήσουμε τα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα, ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των δύο πλευρών” σημείωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι οι διπαραγματεύδεις θα συνεχιστούν και το απόγευμα. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουν θαύματα άμεσων λύσεων ωστόσο υπογράμμισε ότι επιδιώξουμε μια βιώσιμη λύση και όχι μια λύση που θα μπαλώνει τα πράγματα.

“Εμείς δεν έχουμε καμία ατζέντα, αλλά επιδιώκουμε τη συμφιλίωση των δύο μερών. Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το συμβούλιο Ασφαλείας να σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου. Δεν είμαστε εδώ για μπαλώματα, αλλά για μια λύση, βιώσιμη για την Κύπρο. Μια λύση που θα είναι σύμβολο ελπίδας για έναν κόσμο που είναι γεμάτος θολά σημεία» σημείωσε με νόημα ο κ. Γκουτιέρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι αναζητούνται απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και υπογράμμισε ότι τέθηκαν επί τάπητος πολλές προτάσεις και από τις δύο πλευρές ώστε να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.