Το ISIS ανατίναξε σταθμό παραγωγής φυσικού αερίου - Προμήθευε ενέργεια στη Συρία (vid)

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την ανατίναξη ενός μεγάλου σταθμού παραγωγής φυσικού αερίου που παρήγαγε το ένα τρίτο της ηλεκτρολογικής ενέργειας της Συρίας, έναν μήνα μετά την κατάληψη της μονάδας παραγωγής από τους τζιχαντιστές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα ότι μέσα «στο τελευταίο 48ωρο, το ΙΚ ανατίναξε το σταθμό παραγωγής φυσικού αερίου στο Χαγιάν στην ανατολική επαρχία Χομς, θέτοντας το εκτός λειτουργίας».

Μια πηγή στο υπουργείο Πετρελαίου της Συρίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την επίθεση. Το εργοστάσιο σταμάτησε την λειτουργία του πριν από έναν μήνα έπειτα από την προέλαση των τζιχαντιστών στην περιοχή της Παλμύρας.

Η τζιχαντιστική οργάνωση έδωσε στην δημοσιότητα την Κυριακή ένα βίντεο με τίτλο «Χαγιάν, εταιρεία φυσικού αερίου στην ανατολική επαρχία Χομς» στο οποίο διακρίνεται ένας άνδρας να τοποθετεί εκρηκτικούς μηχανισμούς και έπειτα σε ένα γενικό πλάνο μια μεγάλη έκρηξη.

«Η ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγε η μονάδα του Χαγιάν πριν την ανατίναξη της αντιστοιχούσε περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιχάντ Γιαζίγκι, διευθυντής του ενημερωτικού ιστοτόπου Syria Report.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, το εργοστάσιο παρήγαγε σε καθημερινή βάση 3,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

«Για αυτό το λόγο αποτελούσε ένας από τους λίγους σταθμούς που εξακολουθούσε να δούλευε σχεδόν στο μέγιστο της ικανότητας τους», πρόσθεσε.

Το Ισλαμικό Κράτος έπειτα από το 2014 έχει θέσει υπό τον έλεγχο του αρκετούς σταθμούς παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαϊκές πηγές, ιδιαίτερα σε κεντρικές και ανατολικές περιοχές της χώρας. Τα αεροσκάφη του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στοχεύουν τακτικά πετρελαιοπηγές που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές.

Ο Γιαζίγκι τόνισε πως ο σταθμός προμήθευε ηλεκτρική ενέργεια για την επαρχία της Δαμασκού, αλλά και για τις κεντρικές επαρχίας της Χομς και της Χάμα.
«Το εργοστάσιο αποτελούσε μια μεγάλη βιομηχανική επένδυση και ήταν στην πραγματικότητα μία από τις πλέον σημαντικές (…) οικονομικές υποδομές που καταστράφηκαν έπειτα από τον Μάρτιο του 2011», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ