Αυξάνουν τα ποσοστά τους οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

Η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, αυξήθηκε παρά την τρομοκρατική επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου εναντίον μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Βερολίνο, καθώς η πλειονότητα των Γερμανών δεν ανησυχούν για την τρομοκρατία.

Η δημοτικότητα του CDU και του αδελφού του κόμματος στη Βαυαρία, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αυξήθηκε κατά δύο μονάδες σε σχέση με ένα μήνα πριν, φτάνοντας στο 37%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Infratest dimap και μεταδόθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η δημοσκόπηση έγινε σε 1.505 ψηφοφόρους από τις 2 ως τις 4 Ιανουαρίου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, είδαν τη δημοτικότητά τους να μειώνεται κατά 2 μονάδες, στο 20%, ενώ το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε δύο μονάδες και πλέον βρίσκεται στο 15%.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει προτείνει την υιοθέτηση νέων μέτρων ασφαλείας μετά την επίθεση στο Βερολίνο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και η οποία προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα, σε μια χρονιά μάλιστα που η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει την επανεκλογή της για μια τέταρτη θητεία.

Σε ξεχωριστή δημοσκόπηση επίσης του Infratest dimap για το ARD φαίνεται ότι το 73% των Γερμανών αισθάνονται ασφαλείς, παρά την επίθεση. Εξαίρεση αποτελούν οι υποστηρικτές του AfD, με τα δύο τρίτα εξ αυτών να δηλώνουν ανασφαλείς.

Η μεταναστευτική πολιτική θα είναι το σημαντικότερο ζήτημα που θα απασχολήσει τους ψηφοφόρους κατά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Οι συντηρητικοί της Μέρκελ χάνουν υποστηρικτές προς το AfD εξαιτίας της πολιτικής ανοικτών θυρών που τήρησε η καγκελάριος και η οποία έφερε στη χώρα περίπου 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού από τα μέσα του 2015.

Το CSU ζητεί εδώ και καιρό να αλλάξει η πολιτική και να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα σε 200.000 ετησίως, κάτι που η κ. Μέρκελ απορρίπτει. Σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμβιβασμός, το CDU και το CSU εξετάζουν την πρόταση να τεθεί κυμαινόμενο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα μπορεί να δέχεται κάθε χρόνο η Γερμανία.