Το Κυπριακό στην ατζέντα Ιανουαρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Κυπριακό συμπεριλαμβάνεται Στην ατζέντα των εργασιών Ιανουαρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβάνεται το Κυπριακό. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη χθες μετά την επικύρωση του προγράμματος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, ο προεδρεύων του Σ.Α., μόνιμος αντιπρόσωπος της Σουηδίας, πρέσβης Όλαφ Σκουγκ.

«Όπως γνωρίζετε βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες κι αν είμαστε τυχεροί, τα άστρα ευθυγραμμισμένα και επιτραπεί στη διπλωματία να αποδώσει, θα μπορούσε να υπάρξει – και το ελπίζουμε – μία πολιτική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αν αυτό συμβεί θα πρέπει να δούμε και πώς τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν μία τέτοια συμφωνία» σημείωσε ο κ. Σκουγκ.

Βάσει του προγράμματος της σουηδικής Προεδρίας, η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο στις 6 Ιανουαρίου. Στις 20 Ιανουαρίου έχει οριστεί η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν οι οποίες θα ενημερωθούν σε σχέση με το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενώ η υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα λάβει χώρα στις 26 Ιανουαρίου. Η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε για το Κυπριακό, έχει οριστεί για τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.