Ολάντ: Η αντιμετώπιση του ISIS στο Ιράκ ισοδυναμεί με αποτροπή επιθέσεων στη Γαλλία

Στην εκτίμηση ότι η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ επιτρέπει την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία προχώρησε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από τη Βαγδάτη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον Γάλλων στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις ιρακινές ειδικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι «όλα όσα συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ είναι επιπλέον συνθήκες για να αποφύγουμε να υπάρξουν από το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) επιθέσεις εναντίον του εδάφους μας» και πρόσθεσε ότι «το να δρούμε εναντίον της τρομοκρατίας εδώ στο Ιράκ σημαίνει επίσης ότι αποτρέπουμε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας και άρα αποφεύγουμε να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για τους συμπατριώτες μας από την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ», στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη χώρα.

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών περίπου 500 Γάλλοι ενεργούν ως σύμβουλοι, εκπαιδεύουν και υποστηρίζουν τους Ιρακινούς στρατιώτες στη μάχη τους για την ανακατάληψη των εδαφών που έθεσε υπό τον έλεγχό του το ΙΚ το 2014, ωστόσο δεν συμμετέχουν άμεσα σε χερσαίες μάχες.

Προς το παρόν ο διεθνής συνασπισμός υποστηρίζει τους Ιρακινούς στρατιώτες που επιχειρούν την ανακατάληψη της Μοσούλης με αεροπορικές επιδρομές. «Το διακύβευμα είναι η ανακατάληψη της Μοσούλης. Για να το πετύχουμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εκπαιδεύσετε, να υποστηρίξετε τις ιρακινές δυνάμεις και να τους δώσετε τις καλύτερες συμβουλές», τόνισε ο κ. Ολάντ.

Στην επίσκεψή του στο Ιράκ ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν. Το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί στην Αρμπίλ στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου βρίσκονται οι Γάλλοι στρατιώτες που δίνουν συμβουλές στους Κούρδους πεσμεργκά που μάχονται για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Όπως ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαγδάτη ο κ. Ολάντ «θα επαναλάβει τη δέσμευση των γαλλικών δυνάμεων στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Νταές».

Στη Βαγδάτη θα μεταβεί στην Πράσινη Ζώνη, όπου θα συναντηθεί με τον Κούρδο Πρόεδρο του Ιράκ Φουάντ Μάσουμ, τον σιίτη πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι και τον σουνίτη πρόεδρο του κοινοβουλίου Σαλίμ αλ Τζουμπούρι και σύμφωαν εμ την γαλλική προεδρία «θα υπογραμμίσει την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη κατάσταση ασφαλείας μετά την ήττα του Νταές και τη σημασία της συνύπαρξης των διάφορων κοινοτήτων σε ένα ενωμένο και κυρίαρχο Ιράκ».

Προτεινόμενα για εσάς