Δεν εγκρίνει ο Πούτιν την απέλαση Αμερικανών διπλωματών- Περιμένει τον Τραμπ

Την απόφασή του να μην απαντήσει στις κυρώσεις Ομπάμα με απέλαση Αμερικανών διπλωματών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες, σε αντίποινα για την αποπομπή 35 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ και την επιβολή κυρώσεων στις δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, καθώς και σε τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών υπό το φως των υποψιών για απόπειρες της Μόσχας να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Η Ουάσιγκτον προχώρησε χθες στην απόφαση της επέλασης των 35 Ρώσων διπλωματών λόγω των κυβερνοεπιθέσεων κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση την ημέρα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών για να βοηθήσουν ώστε να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ αναμένεται, επίσης να εκδώσουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν την εμπλοκή ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με τη χρήση υπολογιστικών συστημάτων με έδρα τη Μόσχα.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Μπάρακ Ομπάμα υπογράμμισε ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν επακόλουθο των επανειλημμένων ιδιωτικών και δημόσιων προειδοποιήσεων, που έχουμε αποστείλει στη ρωσική κυβέρνηση και μία αναγκαία και κατάλληλη απάντηση στις προσπάθειες κατά των αμερικανικών συμφερόντων με παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών συμπεριφοράς» και πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες αυτές δεν είναι το σύνολο της ανταπόκρισης μας απέναντι στις επιθετικές δραστηριότητες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ποικίλα μέτρα σε χώρο και χρόνο της επιλογής μας, μερικά από τα οποία δε θα δημοσιοποιηθούν».

Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι θα αξιολογήσει τις κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου 2017, πριν αποφασίσει πώς θα αντιδράσει η Μόσχα έναντι της Ουάσινγκτον.

Ιδιαίτερα απαξιωτικές εκφράσεις χρησιμοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

“Οι άνθρωποι που παρέμειναν στον Λευκό Οίκο επί οκτώ χρόνια δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ομάδα αποτυχημένων στην εξωτερική πολιτική, κακόβουλων και κοντόφθαλμων … Σήμερα ο Ομπάμα το παραδέχτηκε αυτό επίσημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αφού δεν κατάφερε να καταγραφεί στην ιστορία της προεδρίας του κανένα επίτευγμα στον διεθνή στίβο, αυτός ο νομπελίστας κατάφερε, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν εκλεπττυσμένο τρόπο να την αμαυρώσει…Από αυτή την ομάδα είναι να λυπάσαι μόνο τον Κέρι. Δεν ήταν σύμμαχός μας, αλλά προσπάθησε να είναι επαγγελματίας και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ως άνθρωπος”, αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχαροβα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Αφού πλέκει το εγκώμιο του αμερικανού ΥΠΕΞ, η κ. Ζαχάροβα συνεχίζει επισημαίνοντας ότι “σήμερα ο αμερικανικός λαός ταπεινώθηκε από τον ίδιο του τον πρόεδρο. Όχι από τη διεθνή τρομοκρατία ή από τα στρατεύματα του εχθρού. Η Ουάσιγκτον δέχτηκε χαστούκι από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος αύξησε σε υπέρτατο βαθμό τα επείγοντα ζητήματα για την επόμενη ηγεσία” και συνε΄χισε λέγοντας ότι “η αυλαία έπεσε. Η κακόγουστη παράσταση τελείωσε. Όλος ο κόσμος, από την πλατεία ως τον εξώστη, παρατηρεί ένα συντριπτικό πλήγμα που κατάφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και η ημιμαθής ομάδα του στην εξωτερική πολιτική στο κύρος της Αμερικής και στην ηγεσία της, που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο το κύριο μυστικό της, η ιδιαιτερότητα του οποίου ήταν να καλύπτουν τις αδυναμίες τους. Και κανένας εχθρός των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα”.

Νωρίτερα ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονσταντίν Ντολγκόφ, χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι κυρώσεις αποφασίσθηκαν λίγες μόλις ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αμφιβολίες του για ρωσική εμπλοκή.