Η Τουρκία απαγορεύει τη μετάδοση πληροφοριών για την εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη

Απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβε τουρκικό δικαστήριο.

Την παραπάνω είδηση μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ένας αστυνομικός 22 χρόνων σκότωσε με εννέα σφαίρες τον διπλωμάτη Αντρέι Καρλόφ, στα εγκαίνια μιας έκθεσης στις 19 Δεκεμβρίου. Το έγκλημα κατέγραψαν κάμερες με τα βίντεο να κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ λίγο αργότερα οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη.

Η απαγόρευση θα ισχύει έως το πέρας της αστυνομικής έρευνας, διευκρινίζει το Ανατολή, και αφορά τόσο τις εικόνες της δολοφονίας, οι οποίες έχουν αναμεταδοθεί ευρέως από τα διεθνή ΜΜΕ, όσο και τις πληροφορίες που αφορούν υπόπτους, μάρτυρες και θύματα.

Το δικαστήριο της Άγκυρας ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του γενικού εισαγγελέα, εξηγώντας πως η μετάδοση των πληροφοριών αυτών μπορεί να επιφέρει βλάβη τόσο στην έρευνα όσο στην εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με το πρακτορείο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν έχει διευκρινιστεί για ποιο λόγο επιβάλλεται η απαγόρευση αυτή μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Καρλόφ.
Ωστόσο τη Δευτέρα (χθες) δημοσιεύθηκε μια μακρά συνέντευξη της αδελφής του δράστη στην εφημερίδα Hurriyet.

Η νεαρή γυναίκα εξηγούσε στην εφημερίδα πως ο αδελφός της, ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, είχε υποστεί «πλύση εγκεφάλου» κατά τη φοίτησή του στην αστυνομική σχολή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σπεύσει να συνδέσει τον δολοφόνο με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο έχει αποδώσει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Ρωσία εκτιμά από την πλευρά της, ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοιου είδους συμπεράσματα.