Τουλάχιστον έξι τρομοκρατικές επιθέσεις "μπλόκαραν" οι αρχές στο Βέλγιο

Οι βελγικές αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν τουλάχιστον έξι τρομοκρατικά χτυπήματα τα τελευταία δύο χρόνια, όπως δήλωσε την Τρίτη ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

«Είμαι σε θέση να ανακοινώσω, σε συνεργασία με το Ocan (Συντονιστικό όργανο για την ανάλυση της απειλής), ότι σε δύο χρόνια, για την ακρίβεια από τον Νοέμβριο του 2014, καταφέραμε να αποτρέψουμε όχι λιγότερες από έξι επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών Έρικ Γιάκομπς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Dernière Heure. Ωστόσο δεν προχώρησε σε άλλες λεπτομέρειες.

Στις 15 Ιανουαρίου 2015, η βελγική αστυνομία εξάρθρωσε τον «πυρήνα του Βερβιέ» (ανατολικό Βέλγιο) που θεωρείτο ως ο «προθάλαμος» των τζιχαντιστών κομάντο που έπληξαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015, προτού περάσει στη δράση, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως στις 22 Μαρτίου του 2016, παρότι τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες ο μοναδικός επιζών των δραστών της επίθεσης του Παρισιού, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησαν διπλή επίθεση στο αεροδρόμιο και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους.

Από τότε η βελγική αστυνομία και οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν μεγάλο φόρτο εργασίας, σύμφωνα με τον Έρικ Γιάκομπς.

«Μετά τις επιθέσεις των Βρυξελλών αντιμετωπίζουμε μια σημαντική ροή πληροφοριών. Πολλά περισσότερα μηνύματα φθάνουν σήμερα απ’ ό,τι προηγουμένως. Παίρνουμε έως και 600 πληροφορίες κάθε μέρα», εξηγεί ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών.

«Πολλές πληροφορίες δεν είναι σχετικές, αλλά όταν κάποιος μας λέει ότι το τάδε γκρι αυτοκίνητο είναι ύποπτο, αν δεν επιβεβαιώσουμε και σημειωθεί μια επίθεση την επομένη, θα μας πούνε ότι ξέραμε και δεν κάναμε τίποτα», προσθέτει ο Γιάκομπς.

Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο Βέλγιο παραμένει στο 3 («πιθανή και αληθοφανής» απειλή) σε μια κλίμακα τεσσάρων βαθμίδων και αναμένεται να παραμείνει έτσι κατά την περίοδο των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

«Το 45% του δυναμικού ολόκληρης της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών έχει κινητοποιηθεί για υποθέσεις τρομοκρατίας», εξηγεί ακόμη ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της βελγικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον οποίο «είναι προφανές πως πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας».

Σύμφωνα με τον Γιάκομπς, με την αύξηση του πληθυσμού των Βρυξελλών τα τελευταία 20 χρόνια, οι ριζοσπαστικές ομάδες πολλαπλασιάζονται.

«Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν πάνω από 200 εθνικότητες στη (βελγική) πρωτεύουσα. Δεν είναι μόνο το Νταές (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Υπάρχουν και άλλα ριζοσπαστικά κινήματα», διευκρινίζει.

Προτεινόμενα για εσάς