Η Frontex προειδοποιεί: Το ISIS εξοπλίζει πρόσφυγες για τρομοκρατικές επιθέσεις

Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες και οι φόβοι της Frontex ότι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν πρόσφυγες για τα χτυπήματά τους σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η Frontex έχει σημάνει συναγερμό και προειδοποιεί ότι το Ισλαμικό Κράτος εξοπλίζει πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στο ευρωπαϊκό έδαφος προκειμένου να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Όοως αναφέρει το δημοσίευμα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατηρεί ότι ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ή χειραγωγηθεί ή να έχουν χρησιμοποιηθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι πιθανόν έχουν παρεισφρήσει σε στρατόπεδα προσφύγων. Μάλιστα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας τονίζουν ότι, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν να έχουν προσπαθήσει να χειραγωγήσουν πρόσφυγες ή ακόμη και να τους εκπαιδεύσουν για να τους κάνουν τρομοκράτες την ώρα που αυτοί μετακινούνται μαζικά προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, την πείνα και την ακραία φτώχεια.

«Η Frontex εξήρε την αναγκαιότητα ετοιμότητας των ευρωπαϊκών αρχών υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων», υποστηρίζει ο Φαμπρίς Λεζερί, εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, σε δηλώσεις του στο «Voa News». Από την πλευρά της, η Europol έχει ανακοινώσει ότι, από τον Απρίλιο του 2016 υπήρξαν περίπου 300 περιπτώσεις στις οποίες τζιχαντιστές προσπάθησαν να στρατολογήσουν πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Europol είχε προειδοποιήσει ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βάζουν στο σκόπευτρό τους ευάλωτους πρόσφυγες στην Ευρώπη για να τους ριζοσπαστικοποιήσουν σε μια προσπάθεια να πυρώσουν ακόμη περισσότερο το αντιμεταναστευτικό μένος στη Γηραιά Ήπειρο. «Δεδομένου ότι συμφέρει τους τζιχαντιστές να φουντώσουν τη μεταναστευτική κρίση και να στρέψουν μερίδα του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά εκείνων που ζητούν άσυλο, υπάρχει ο κίνδυνος διείσδυσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς», αναφέρει η ανακοίνωση. «Είναι υπαρκτός και άμεσος ο κίνδυνος στοιχεία της (σουνιτικής μουσουλμανικής) συριακής προσφυγικής διασποράς να καταστούν ευάλωτα στη ριζοσπαστικοποίηση και να στοχοποιηθούν από ισλαμιστές εξτρεμιστές στρατολόγους» σημειώνει η Europol.