Εθνικό πένθος στη Ρωσία μετά την αεροπορική τραγωδία

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν την 26η Δεκεμβρίου, στη μνήμη των θυμάτων της συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι τα αίτια της συντριβής θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν την αναγκαία υποστήριξη.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν διέταξε τη συγκρότηση επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέθεσε τη διεύθυνση της επιτροπής στον υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή του δυστυχήματος.

Ανασύρθηκαν δέκα σοροί

Το αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, τύπου Τουπόλεφ (Tu-154) εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 5.27, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του με προορισμό τη Λαττάκεια της Συρίας, αφού προηγουμένως ανεφοδιάστηκε σε ένα αεροδρόμιο της πόλης Άντλερ, κοντά στο Σότσι. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα παράλια της πόλης Σότσι, ενώ αργότερα ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» στο σημείο της συντριβής. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί δέκα πτώματα, ενώ ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαθυσκάφη και 63 δύτες συνεχίζουν να «χτένιζουν» τη θαλάσσια περιοχή όπου συνετρίβη το μοιραίο αεροσκάφος.

Μέλη χορωδίας του στρατού οι 64 από τους επιβαίνοντες

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι 64 από τους 92 συνολικά επιβαίνοντες ήταν μέλη της διάσημης χορωδίας του ρωσικού στρατού Ensemble Alexandrov, που μετέβαιναν στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Λαττάκειας, προκειμένου να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τις δυνάμεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία.
Στη λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο συγκαταλέγονται 64 μέλη της διάσημης χορωδίας Ensemble Alexandrov του ρωσικού στρατού, οκτώ στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Ensemble Alexandrov Βαλέρι Χαλίλοφ, ο Άντον Γκουμπάκοφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του υπουργείου Άμυνας, οκτώ μέλη του πληρώματος, εννέα δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Αποκλείουν την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις υπηρεσίες διάσωσης, μετέδωσαν ότι το αεροπλάνο πιθανόν συνετρίβη στη διάρκεια της ανόδου του. Όπως ανέφεραν οι αρμόδιες αρχές, το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Αναφερόμενος στα πιθανά αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βίκτορ Όζεροφ, απέκλεισε την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας. «Το αεροσκάφος ήταν του υπουργείου Άμυνας, ο εναέριος χώρος ρωσικός, εδώ δεν υπάρχει καμιά περίπτωση (να επρόκειτο) για τρομοκρατική επίθεση. Μετά την απογείωση το αεροσκάφος έπρεπε να εκτελέσει αναστροφή στον αέρα, πάνω από τη θάλασσα. Ίσως να μην κατάφερε να μπει στην τροχιά που έπρεπε» εκτίμησε ο Όζεροφ.

Έμπειρος ο πιλότος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους «ήταν πολύ έμπειρος» και είχε περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 1983 και η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.