Πάπας Φραγκίσκος: Ο υλισμός «κρατά όμηρο» τα Χριστούγεννα

Από τον Καθεδρικό του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, όπου παρακολούθησαν την Λειτουργία περίπου 10.000 πιστοί, ενώ συμμετείχαν δεκάδες επίσκοποι και καρδινάλιοι, ο Πάπας τόνισε πως η κοινωνία χρειάζεται περισσότερο ανθρωπισμό.

Τα Χριστούγεννα «είναι όμηρος» του υλισμού που διακατέχει τους σύγχρονους ανθρώπους, τόνισε στο μήνυμά του την Παραμονή των Χριστουγέννων ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο υλισμός μας κλείνει τα μάτια απέναντι στις ανάγκες των πεινασμένων, είπε. Συχνά παθιαζόμαστε με τα δώρα και τους εορτασμούς και γινόμαστε ακόμα πιο εγωκεντρικοί, πρόσθεσε και ζήτησε περισσότερη ταπεινότητα.

«Αν θέλουμε να γιορτάσουμε αυθεντικά τα Χριστούγεννα, πρέπει να σκεφτούμε αυτό: Την εύθραυστη απλότητα ενός μικρού νεογέννητου, την πραότητα του σημείου που βρίσκεται, την τρυφερή στοργή των σπαργάνων του. Εκεί βρίσκεται ο Θεός», εξήγησε.

Pope Francis carries the statue of baby Jesus during a mass on Christmas eve marking the birth of Jesus Christ on December 24, 2016 at St Peter's basilica in Vatican / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, το αποκαλούμενο Urbi et orbi («Στην πόλη και την οικουμένη») ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να βρουν το θάρρος και να αφήσουν στην άκρη το μίσος ώστε «να γράψουν μια νέα σελίδα στην ιστορία» τους. «Ειρήνη σ’ εκείνους που έχασαν ένα αγαπητό πρόσωπό τους ως αποτέλεσμα των βάρβαρων τρομοκρατικών πράξεων που έσπειραν τον φόβο και τον θάνατο στις καρδιές τόσων πολλών χωρών και πόλεων» είπε ο ποντίφικας απευθυνόμενος στους 40.000 πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγ. Πέτρου, στο Βατικανό. «Ήρθε ο καιρός να σιγήσουν οριστικά τα όπλα και η διεθνής κοινότητα να ενεργοποιηθεί για να φτάσουμε σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων» στη Συρία, συνέχισε. Στη χώρα αυτή «χύθηκε πάρα πολύ αίμα», υπογράμμισε.

«Ιδίως στο Χαλέπι, θέατρο μιας από τις βαρβαρότερες μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να διασφαλιστεί η παροχή βοήθειας» στους αμάχους, με σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο, τόνισε. Η καθολική κοινότητα του Χαλεπιού θα τελέσει σήμερα την πρώτη χριστουγεννιάτικη λειτουργία μετά από πέντε χρόνια, στον καθεδρικό του Αγίου Ηλία, στην Παλαιά Πόλη.

Κάποιοι πιστοί ανέλαβαν μάλιστα να καθαρίσουν τον ναό και να κατασκευάσουν μια φάτνη. Ο πάπας Φραγκίσκος είπε επίσης ότι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να αποτελέσουν μια έμπνευση για όλους ώστε να βοηθήσουν τους λιγότερο τυχερούς, όπως τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και εκείνους που έχουν πληγεί από κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές. «Ειρήνη σε εκείνους που υποφέρουν εξαιτίας των οικονομικών φιλοδοξιών των λίγων, εξαιτίας της απληστίας και της λατρείας του χρήματος, που οδηγεί στη σκλαβιά» είπε. Ο ποντίφικας ζήτησε επίσης να μπει ένα τέλος στην «φονταμενταλιστική τρομοκρατία» στη Νιγηρία, να παύσουν οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, να υπάρξει αρμονία στην Κολομβία και να σταματήσουν οι διαμάχες στη Μιανμάρ και την κορεατική χερσόνησο.

 

VATICAN CITY, VATICAN - DECEMBER 24: Pope Francis leads the Christmas Mass at St. Peter's Basilica on December 24, 2016 in Vatican City, Vatican. Baris Seckin / Anadolu Agency