Τραγωδία στη Ρωσία- Το αεροσκάφος συνετρίβη δύο λεπτά μετά την απογείωση

Μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Αντλέρ, κοντά στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, συνετρίβη τα ξημερώματα της Κυριακής, ανήμερα Χριστούγεννα, το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ-154, με 93 επιβαίνοντες.

Σχεδόν επτά ώρες μετά την συντριβή, και ενώ είχαν βρεθεί μόλις τέσσερις σοροί, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κανένας επιζών.

Σύμφωνα τις πληροφορίες από Ρώσους αξιωματούχους, το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ ενώ επιχειρούσε να απογειωθεί, με κατεύθυνση προς την αεροπορική βάση Χμέιμιμ κοντά στην Λαττάκεια της Συρίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους σε βάθος 50 μ.-70 μ., 1,5 χλμ. από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ επίσης βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα επιβατών στην ακτή.

00000000000000 rosia-b-25-12-2

1111111111111

Το TU-154 έφθασε στο Σότσι από το αεροδρόμιο Chkalovsky της Μόσχας για ανεφοδιασμό.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί δέκα πτώματα, ενώ ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαθυσκάφη και 63 δύτες συνεχίζουν να «χτένιζουν» τη θαλάσσια περιοχή όπου συνετρίβη το μοιραίο αεροσκάφος.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν μέλη των ενόπλων δυνάμεων και μέλη του μουσικού συνόλου Alexandrov Ensemble, με προορισμό την αεροπορική βάση στη Λαττάκεια, στη δυτική Συρία, για την πρωτοχρονιάτικη γιορτή της ρωσικής αεροπορίας. Επίσης με αυτό ταξίδευαν και 8 Ρώσοι δημοσιογράφοι.

soci-25-12-3

Ο δημοσιογράφος του NTV Εβγένι Τολστόφ είχε ανεβάσει στο προφίλ του στο facebook την τελευταία φωτογραφία του μοιραίου Τουπόλεφ

Ανάμεσα στα θύματα και ένα στέλεχος  διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, η ακτιβίστρια Ελιζαβέτα Γκλίνκα.

O σύζυγος της Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επιβεβαίωσε ότι η ακτιβίστρια σκοτώθηκε στην αεροπορική τραγωδία ανοικτά του Σότσι.

Το τριμελές συνεργείο του καναλιού NTV που ταξίδευε με το Τουπόλεφ

Tα συντρίμμια εντοπίζονται σε βάθος 50-100 μέτρων. Όπως αναφέρει το Russia Today, κομμάτια του αεροσκάφους σκορπίστηκαν σε όλη την ακτή.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει πως ξεβράζονται και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών.

Λίγη ώρα αφότου τα συνεργεία διάσωσης ξεκίνησαν να επιχειρούν στην περιοχή που συνετρίβη το αεροσκάφος, εντοπίστηκε η πρώτη σορός, σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από την ακτή.

Οι Ρώσοι  αποκλείουν το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης και εστιάζουν στο ενδεχόμενο βλάβης ή ανθρώπινου λάθους. Η συντριβή του μπορεί να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος χειρισμό του πιλότου, σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, καθώς το σήμα του χάθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση.

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται πηγή που δεν κατονομάζει η οποία αναφέρει ότι το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Πληροφορίες για μηχανικό πρόβλημα

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται πηγή ασφαλείας την οποία δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι το αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας μηχανικού προβλήματος, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλήρωμα δεν έστειλε κανένα σήμα κινδύνου.

Ηδη η Επιτροπή Ερευνών διενεργεί έρευνα με βάση άρθρο που κάνει λόγο για αποτυχία συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφάλειας πτήσης και προετοιμασίας, αναφέρει το TASS. Στο πλαίσιο αυτό κατασχέθηκαν έγγραφα και ήδη γίνονται ερωτήσεις στο πλήρωμα εδάφους που προετοίμασε το αεροσκάφος.

Έμπειρος ο πιλότος

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Ρομάν Βολκόφ, ήταν έμπειρος και συγκαταλεγόταν στους πιλότους πρώτης κατηγορίας.

Σε διαρκή επικοινωνία ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η γέννηση του γιου του του έσωσε τη ζωή

Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός τραγουδιστή, μέλους της χορωδίας που ταξίδευε με το μοιραίο Τουπόλεφ για τη Συρία. Ο Βαντίμ Ανανίεφ δεν μπόρεσε να ταξιδέψει με τους συναδέλφους του γιατί μόλις χθες ήρθε στη ζωή ο τρίτος του γιος.

«Οι συνάδελφοι και οι φίλοι μου ήταν όλοι εκεί, η χορωδία – 50 άτομα – και η μπάντα με μουσικούς μπαγιάν και μπαλαλάικα. Θα έδιναν μια συναυλία και θα γυρνούσαν πίσω. Δεν ξέρω τι να πω ακόμα, ελπίζω για το καλύτερο. Εγώ δεν πήγα για οικογενειακούς λόγους: Ο γιος μου μόλις γεννήθηκε, είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας και έπρεπε να μείνω σπίτι, να βοηθήσω τη γυναίκα μου», λέει συγκλονισμένος.