Ανακαλούνται οι πρεσβευτές του Ισραήλ σε Σενεγάλη - Νέα Ζηλανδία

Τους πρεσβευτές του Ισραήλ στη Νέα Ζηλανδία και στη Σενεγάλη ανακάλεσε για διαβουλεύσεις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπός του, λίγη ώρα μετά την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Την απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ που απαιτεί να δοθεί τέλος στην ανέγερση οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εισηγήθηκαν η Νέα Ζηλανδία, η Μαλαισία, η Βενεζουέλα και η Σενεγάλη.

Ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο Ντέιβιντ Κις, δήλωσε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ακυρωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σενεγάλης στο Ισραήλ σε τρεις εβδομάδες, ενώ διέταξε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ακυρώσει όλα τα προγράμματα βοήθειας προς τη Σενεγάλη.

Από την πλευρά της, η Νέα Ζηλανδία απάντησε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα έπρεπε να εκπλήξει το εβραϊκό κράτος, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ γνώριζε τη θέση του Ουέλινγκτον πολύ νωρίτερα από την ψηφοφορία.

«Ήμασταν διαφανείς στην άποψή μας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η θέση που υιοθετήσαμε είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την επί μακρόν πολιτική μας στο παλαιστινιακό ζήτημα» δήλωσε ο Νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάρεϊ Μακ Κάλι και πρόσθεσε ότι «το ψήφισμα δεν θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε εποικοδομητικά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (στην επίλυση) αυτού του προβλήματος».