Βίντεο ντοκουμέντο: Η πορεία θανάτου του φορτηγού στο Βερολίνο

Σοκάρει το βίντεο που καταγράφει τη στιγμή της φονικής εισβολής του φορτηγού στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου την περασμένη Δευτέρα από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 56 άνθρωποι. Στο βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η γερμανική εφημερίδα Bild διακρίνεται το φορτηγό, το οποίο μετέφερε ατσάλινες ράβδους, να εξέρχεται από την πορεία του και με ταχύτητα 60χλμ. να εισβάλει στο χώρο της χριστουγεννιάτικης αγοράς προκαλώντας το χάος και το θάνατο.

Μάλιστα στο ίδιο βίντεο φαίνεται ο πανικός που ακολούθησε από δεκάδες ανθρώπους που τρέχουν πανικόβλητοι προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο της επίθεσης. Την ίδια ώρα σε φωτογραφίες που αποκάλυψε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RBB φαίνεται να απεικονίζεται ο βασικός ύποπτος των γερμανικών αρχών για το μακελειό, Ανίς Αμρί, έξω από τζαμί της γερμανικής πρωτεύουσας λίγες ώρες μετά την επίθεση.

Οι εικόνες, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο, έχουν καταγραφεί στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης, περίπου 8 ώρες δηλαδή μετά την επίθεση. Ο άνδρας που πιστεύεται ότι είναι ο Αμρί φοράει ρούχα και καπέλο σκούρου χρώματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Αμρί φέρεται να επισκέφθηκε το ίδιο τζαμί στην περιοχή Μοαμπίτ, δύο διαφορετικές ημέρες την εβδομάδα πριν το χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Στο τζαμί αυτό έκαναν έφοδο χθες οι γερμανικές αρχές χωρίς ωστόσο, οι αστυνομικοί να βρουν κάποιο στοιχείο για τον 24χρονο Τυνήσιο.

foto-amri-tzami

foto-amri-tzami3

Είχε απειλήσει με αποκεφαλισμό χριστιανό κρατούμενο

Μάλιστα σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ο Ανις Αμρι φέρεται να απείλησε χριστιανό κρατούμενο ότι «θα του έκοβε το κεφάλι» όταν βρισκόταν σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Σικελίας. Αιτία της ακραίας αυτής συμπεριφοράς του Αμρι, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Στάμπα, φέρεται να ήταν το γεγονός ότι ο χριστιανός κρατούμενος δεν ήθελε να ακούσει τις επίμονες προτροπές του ‘Αμρι να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί τον ισλαμισμό.

Πρόκειται για στοιχεία, που ενισχύουν τις υποψίες που εκφράζονται τις τελευταίες ώρες, ότι ο Τυνήσιος καταζητούμενος για την τρομοκρατική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου μπορεί να είχε ταυτίσει την δράση του με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, την περίοδο κατά την οποία εξέτισε την ποινή του σε φυλακές της Κατάνης και του Παλέρμο, από το 2011 μέχρι 2015. Ο Αμρι καταδικάσθηκε από την ιταλική δικαιοσύνη για την πυρπόληση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Λαμπεντούζα και για συμμετοχή σε ταραχές στις φυλακές της Σικελίας.