Σοκάρει ο Τραμπ: Ενισχύω τα πυρηνικά μέχρι ο κόσμος να έρθει στα συγκαλά του

Πριν ακόμα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ως Προέδρου των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σοκάρει με μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter κάνοντας αναφορά στα πυρηνικά.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά και να επεκτείνουν τις πυρηνικές τους δυνατότητες ωσότου ο κόσμος να έλθει στα συγκαλά του όσον αφορά τα πυρηνικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο νέος Αμερικανός ηγέτης, δήλωση που εύλογα προκαλεί ερωτήματα αλλά και έντονους προβληματισμούς σχετικά με το τι έχει στο μυαλό του ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός.

Ο ίδιος δεν έδωσε καμιά άλλη εξήγηση, ενώ κανένας από τους εκπροσώπους του δεν ήταν διαθέσιμος προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις.

«Κύμα φόβου για μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών έχει πυροδοτήσει ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω ενός Tweet που αντήχησε σε όλο τον κόσμο και στο οποίο καλεί τις ΗΠΑ να επεκτείνουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο», γράφει χαρακτηριστικά ο Independent.

Από την πλευρά του το BBC αναφέρει ότι «ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει το στρατιωτικό πυρηνικό δυναμικό της». Συνεχίζοντας, προσθέτει πως σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αμερικανικό Σύνδεσμο Ελέγχου Όπλων, οι ΗΠΑ διαθέτουν 7.100 πυρηνικά όπλα ενώ η Ρωσία 7.300.

Το Associated Press σημειώνει ότι το “τιτίβισμα” του Τραμπ το πρωί της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου αναρτήθηκε μια μέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τους στρατιωτικούς αξιωματούχους προμηθειών, με κύριο θέμα τους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο Lt Gen Jack Weinstein, αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τη στρατηγική αποτροπή και πυρηνική ολοκλήρωση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ καταπιάνεται με το θέμα των πυρηνικών όπλων: Πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ, ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ο ίδιος είχε αναφέρει τον περασμένο Μάρτιο, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα κατά των τρομοκρατών του ISIS ως έσχατη λύση αλλά και ως τρόπο να κερδίσει η χώρα του το σεβασμό των μουσουλμάνων ανά τον κόσμο. Τις δηλώσεις αυτές είχε κάνει σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, άρθρο του Μπρους Τζ. Μπλερ στην ενημερωτική ιστοσελίδα Politico.eu, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Μεταξύ των διάφορων καινοτόμων ιδεών που έχουν ξεφύγει από το στόμα του Ντόναλντ Τραμπ είναι μια κάπως τρομακτική παρατήρηση για τα πυρηνικά όπλα: «Αφού τα ‘χουμε, γιατί δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;».