Η εισαγγελία του Βερολίνου διαψεύδει δημοσιεύματα περί συλλήψεων τζιχαντιστών

Σε διάψευση του σημερινού δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας BILD που έκανε λόγο για σύλληψη τεσσάρων ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Τυνήσιο φερόμενο δράστη της επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου προχώρησε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε ότι “όχι, αυτό δεν ισχύει” και πρόσθεσε ότι “δεν γνωρίζουμε κάτι για συλλήψεις”.

Νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Bild σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Τυνήσιο, ο οποίος ενδεχομένως να είναι ο δράστης της επίθεσης με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Ο 24χρονος Τυνήσιος Ανίς Άμρι, ο φερόμενος ως Νο.1 ύποπτος για την πολύνεκρη επίθεση καταζητείται επισήμως από χθες, ενώ έχει επικυρηχθεί για 100.000 ευρώ. Επίσης έγινε γνωστό πως ο Άμρι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία έως και λίγο πριν το χτύπημα στην Μπράιτχαϊντπλατς. Ωστόσο, παρόλο που οι αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για εξτρεμιστική δράση, δεν κατάφεραν να τον απελάσουν από τη χώρα λόγω των ελλιπών στοιχείων ταυτότητάς του και λοιπών επίσημων εγγράφων.

Μετά από το χτύπημα και αφού επικηρύχθηκε ο Ανίς Άμρι, οι αρχές της Τυνησίας διενήργησαν έρευνες στον φάκελό του καθώς και στο μητρώο της δεκαμελούς οικογένειάς του. Αποκαλύφθηκε ότι ήδη από το 2010 ο Άμρι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση από δικαστήριο της πόλης Καϊρουάν επειδή είχε κλέψει ένα φορτηγό. Από τότε, δηλαδή 6 χρόνια πριν από την επίθεση στο Βερολίνο, ο Άμρι θεωρούνταν βίαιος και επικίνδυνος.