Ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη είχε υπηρετήσει στη φρουρά του Ερντογάν

Στη φρουρά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπηρέτησε οχτώ φορές, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο νεαρός Τούρκος αστυνομικός ο οποίος δολοφόνησε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, όπως αναφέρει σήμερα σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Συγκεκριμένα ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς σκότωσε με εννέα σφαίρες τον πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ το απόγευμα της Δευτέρας στον χώρο όπου διεξαγόταν έκθεση φωτογραφίας προτού πέσει νεκρός από τα πυρά της τουρκικής αστυνομίας.

Ο δράστης τα τελευταία 2,5 χρόνια υπηρετούσε σε μονάδα αντιμετώπισης ταραχών και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, βρισκόταν σε υπηρεσία σε οκτώ εκδηλώσεις στις οποίες είχε παραστεί ο κ. Ερντογάν από τον Ιούλιο και μετά. Γνωστός για τις επαφές του με την κυβερνώσα ελίτ, στις εκδηλώσεις αυτές ο Αλτιντάς ανήκε στη δεύτερη γραμμή ασφαλείας του Τούρκου προέδρου μετά την προσωπική φρουρά των σωματοφυλάκων του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η Άγκυρα θεωρεί πως πίσω από την δολοφονία βρίσκεται ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί και για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η τουρκική εφημερίδα επισηαμίνει επίσης ότι την ημέρα του πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου, ο Αλτιντάς, είχε δηλώσει ασθένεια στην υπηρεσία του αλλά δεν είναι σαφές τι έκανε εκείνο το βράδυ.

Όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα οι αρχές ασφαλείας έχουν ήδη συλλάβει 13 ανθρώπους που πιθανώς να συνδέονται με την επίθεση, ανάμεσά τους και στενούς συγγενείς του Αλτιντάς. Στο μεταξύ, μία ομάδα 18 ρώσων ερευνητών έφθασε χθες Τρίτη στην Άγκυρα για να συμμετάσχει σε κοινή έρευνα που θα διεξαχθεί στην Τουρκία– μία συμφωνία χωρίς προηγούμενο μεταξύ των προέδρων Ερντογάν και Πούτιν.