Βερολίνο: Στο σημείο μηδέν οι αστυνομικές έρευνες

H δεύτερη μέρα μετά την επίθεση στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου ξημέρωσε χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο για τον ή τους διαφυγόντες δράστες οι οποίοι προκάλεσαν την θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων και κυκλοφορούν ενδεχομένως ένοπλοι στην πόλη. Η ατμόσφαιρα στο Βερολίνο είναι μεν βαριά και σήμερα το πρωί, αλλά δεν διακρίνει κανείς κανένα ίχνος πανικού, διαπιστώνει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ που βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στον τόπο της επίθεσης. Ο δρόμος που οδηγεί στην πλατεία Breitscheid, δίπλα στην συμβολική Εκκλησία της Μνήμης (Gedächtniskirche), η οποία διατηρήθηκε μισογκρεμισμένη για να θυμίζει τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παραμένει κλειστός.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου θα λειτουργήσουν από σήμερα κανονικά, ενώ θα γίνει κανονικά και ο αγώνας του γερμανικού πρωταθλήματος της τοπικής ομάδας Χέρτα κατά του Ντάρμστατ στο Ολυμπιακό Στάδιο, με ενισχυμένα φυσικά μέτρα ασφαλείας, για να διακηρυχθεί ότι οι πολίτες δεν υποκύπτουν στον φόβο. Χιλιάδες γέμισαν μάλιστα τα στάδια σε όλες τις γερμανικές πόλεις για τους αγώνες του γερμανικού πρωταθλήματος χθες το βράδυ, διαδηλώνοντας έτσι την απόφασή τους να συνεχίζουν να ζουν κανονικά.

%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%cf%80%cf%8c%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%8c%ce%bd3

Η αστυνομία επεξεργάζεται διακόσιες περίπου μαρτυρίες πολιτών από τον τόπο της επίθεσης, οι έρευνες βρίσκονται στο σημείο μηδέν, αφού η αστυνομία του Βερολίνου δεν έχει ούτε μια περιγραφή του ή των δραστών. Τα ερωτήματα παραμένουν και απαντήσεις προς το παρόν δεν υπάρχουν. Αναπάντητο είναι για παράδειγμα γιατί η «τρελή» πορεία του τεράστιου φορτηγού μέσα στην πόλη επί μισή ώρα πριν πέσει πάνω στους επισκέπτες της χριστουγεννιάτικης αγοράς πέρασε απαρατήρητη από την Αστυνομία. Επικρίσεις υπάρχουν για το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκαν εμπόδια γύρω απ΄τις αγορές μετά την εμπειρία της Νίκαιας και παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα.

Εμπόδια από μπετόν τοποθετήθηκαν πάντως ήδη στους δρόμους που οδηγούν στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Δρέσδης και της Ερφούρτης, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί θα περιπολούν όχι μόνο στις χριστουγεννιάτικες αγορές, άλλα και σε διάφορα κεντρικά σημεία των πόλεων. Επίσης θα τοποθετηθούν κάμερες, ώστε να παρακολουθούνται τυχόν ύποπτες κινήσεις.

%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%cf%80%cf%8c%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%8c%ce%bd

%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%cf%80%cf%8c%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%8c%ce%bd1

%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%cf%80%cf%8c%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%8c%ce%bd2

Οι προσεκτικές τοποθετήσεις των αρχών αποδείχτηκαν πάντως σώφρονες. Ο αρχικός ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος και έτσι εξηγείται γιατί κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου τόσο ο Δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ, όσο και ο Γερουσιαστής (υπουργός) Εσωτερικών της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ και ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Βερολίνου Κλάους Καντ υπήρξαν ιδιαίτερα φειδωλοί στις πληροφορίες που έδιναν, ενώ και ο Εισαγγελέας της γερμανικής πρωτεύουσας αρνήθηκε αργότερα να χαρακτηρίσει τον συλληφθέντα Πακιστανό ως ύποπτο της αποτρόπαιας πράξης, λόγω ελλείψεως στοιχείων.

Φίλος του πρόσφυγα επιβεβαίωσε ότι βρίσκονταν εκεί κοντά μαζί κατά τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης και ότι δεν έχει καμία ανάμειξη. Ούτε και από τις έρευνες στο παλιό αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και διέμενε ο συλληφθείς Πακιστανός προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.