Βυθισμένο στο πένθος το Βερολίνο - Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη

Μόλις πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, το Βερολίνο είναι βυθισμένο στο πένθος έπειτα από την φονική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε κεντρικότατο σημείο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Oι χριστουγεννιάτικες αγορές την Τρίτη παρέμειναν κλειστές, ενώ τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σε ανάλογες εκδηλώσεις στη Γερμανία, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας γνωστοποίησε ότι η λειτουργία χριστουγεννιάτικων αγορών σε άλλες περιοχές αλλά και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων δεν θα ματαιωθούν, ενώ μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας θα αποφασιστούν σε κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη σεβασμού για τα θύματα της επίθεσης, όταν ένα φορτηγό όρμησε στο πλήθος σε μια αγορά του Βερολίνου.

«Δεν έχει σημασία τι θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για το ακριβές υπόβαθρο και τα κίνητρα των δραστών, εμείς δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας στερήσουν την ελευθερία μας» επισήμανε σε μια ανακοίνωση ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τόμας ντε Μεζιέρ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μίχαελ Κριζνιέφσκι, ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας στο πλαίσιο μεγάλων δημοσίων εκδηλώσεων, επισήμανε ότι μέτρα ασφαλείας έχουν ήδη εφαρμοστεί σε χριστουγεννιάτικες αγορές. Ο ίδιος επισήμανε ότι η τοποθέτηση προστατευτικών τσιμεντένιων κιγκλιδωμάτων είναι μεταξύ των επιλογών.

Στη Δρέσδη, η υπηρεσία τουριστικών πληροφοριών είπε ότι οι αρχές εφάρμοσαν το εν λόγω μέτρο περιμετρικά του Striezelmarkt, μιας από τις παλαιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας.

«Αυτό ενέχει διάφορα σοβαρά ελαττώματα, για παράδειγμα δεν θα είναι δυνατό για τα οχήματα των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών να έχουν πρόσβαση στην αγορά στην περίπτωση που κάποιος υποστεί καρδιακή ανακοπή» τόνισε ο ειδικός.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υποκύψουμε στον πανικό κι εφαρμόσουμε αυθόρμητα (ακραία) μέτρα».

Η ένωση των Γερμανών εμπόρων υπαίθριων αγορών σύνεστησε οι πωλητές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και να αποφύγουν το να παίξουν μουσική σήμερα.

Εκατοντάδες Αγορές

Την ώρα που το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι στραμμένο στη Γερμανία, οι επισκέπτες και οι αγοραστές κατακλύζουν κατά εκατοντάδες τις αγορές σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι αρχές βρίσκονται επίσης σε επιφυλακή.

Στην Ιταλία, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι έδωσε εντολή στην αστυνομία να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και τελετές και άλλες πολυσύχναστες περιοχές, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Στη Γαλλία, όπου η επίθεση στο Βερολίνο ξύπνησε μνήμες από την παρόμοια επίθεση στη Νίκαια όπου 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες σχετικά με την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των επικείμενων εκδηλώσεων, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή επί 24ωρου βάσεως.

«Η αστυνομία βρίσκεται παντού. Έχουν στηθεί οδοφράγματα παντού» δήλωσε ο Λουντοβίς Φερλά, ένας έμπορος στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Σανζ Ελιζέ του Παρισιού.

Στις Βρυξέλλες, όπου οι τρομοκράτες σκότωσαν 32 ανθρώπους σε επιθέσεις αυτοκτονίας τον Μάρτιο, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν έστειλε μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter χθες το βράδυ ότι τα μέτρα ασφαλείας θα παραμείνουν στο επίπεδο 3 της τετράβαθμης κλίμακας.