Ασύλληπτος ο δράστης του μακελειού στο Βερολίνο - Συνέλαβαν λάθος άνθρωπο

Ο Πακιστανός που συνελήφθη ως ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο δεν είναι ο δράστης, εκτιμά η γερμανική αστυνομία. Όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη ανώτερες πηγές ασφαλείας, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε ότι «συλλάβαμε τον λάθος άνθρωπο» και πρόσθεσε επικαλούμενη την ίδια πηγή ότι «ο πραγματικός δράστης είναι ακόμη ένοπλος, ασύλληπτος και ικανός να προκαλέσει νέα επίθεση».

Νωρίτερα «επίθεση» χαρακτήρισε το συμβάν στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που στοίχισε τη ζωή σε 12 νεκρούς και είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 50 ανθρώπων, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το περιστατικό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ήταν επίθεση», δήλωσε το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και πρόσθεσε πως το ISIS δεν έχει αναλάβει ακόμα ευθύνη για την επίθεση.

Παράλληλα σημείωσε ότι μόνο ορισμένα από τα θύματα έχουν αναγνωριστεί, ενώ 18 από τους συνολικά 48 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο κ. Ντε Μεζιέρ ανέφερε παράλληλα ότι ένα από τα θύματα φέρει τραύμα που όπως όλα δείχνουν προήλθε από πυροβολισμό, ωστόσο το όπλο αυτό δεν έχει ακόμη βρεθεί. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι κανείς από το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει αναλάβει την ευθύνη με τον τρόπο που γνωρίζουμε.

Αναφερόμενος στον άνδρα που κρατείται και ανακρίνεται τόνισε ότι αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση και δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το Πακιστάν. Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου δεν είχε ολοκληρωθεί και ανακοίνωσε ότι το όνομά του δεν ήταν καταχωρημένο σε βάση δεδομένων με λίστα υπόπτων για τρομοκρατία.

Die Welt: O συλληφθείς δεν είναι ο δράστης

Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η οποία επικαλείται πηγές από τις γερμανικές αρχές, ο συλληφθείς φαίνεται τελικά ότι δεν είναι ο δράστης της επίθεσης. Από την πλευρά της, σε επίσημη τοποθέτησή της, η γερμανική αστυνομία αναφέρει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται τελικά για τον άνθρωπο που έριξε το φορτηγό στο πλήθος.

Οπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο συλληφθείς είναι μετανάστης που είχε φτάσει στη Γερμανία πριν από περίπου ένα χρόνο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές ασφαλείας της χώρας, πρόκειται για έναν άνδρα 23 ετών με καταγωγή από το Πακιστάν και με το όνομα Naved. B. Μάλιστα ήταν γνωστός στις αρχές για πλημμελήματα, είχε κάνει στο παρελθόν χρήση διαφορετικών ονομάτων και διέμενε στο κέντρο φιλοξενίας που βρίσκεται στο πρώην αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ στο Βερολίνο.

Στην αναφορά της αστυνομίας επισημαίνεται επίσης ότι η απειλή ισλαμικής τρομοκρατίας παραμένει υψηλή χωρίς όμως αυτή να είναι συγκεκριμένη. Ο πραγματικός οδηγός του φορτηγού, που ήταν Πολωνός, βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό στη θέση του συνοδηγού και σύμφωνα με την αστυνομία δεν ήταν τελικά αυτός που οδηγούσε το όχημα. Τα ίχνη του, όπως δήλωσε ο Πολωνός ιδιοκτήτης του φορτηγού, Αριελ Ζουράφσκι, είχαν χαθεί από νωρίς τη Δευτέρα. «Δεν γνωρίζουμε τι τού συνέβη», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρόκειται για τον ξάδερφο μου, τον γνωρίζω από τότε που ήταν παιδί, μπορώ να δώσω εγγυήσεις για αυτόν», συμπλήρωσε.

Εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτηγού ανέφερε ότι η επαφή με τον 37χρονο οδηγό χάθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και ότι σύμφωνα με δεδομένα από το GPS, κάποιος είχε προσπαθήσει τρεις φορές να θέσει σε λειτουργία τη μηχανή, σαν να επιχειρούσε να μάθει να το οδηγά πριν από την εκκίνησή του στις 7:34 το απόγευμα τοπική ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, οι ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο εγκατελελειμμένο αεροδρόμιο Τέμπελχοφ. Σε ότι αφορά τα θύματα της επίθεσης νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία κάνει λόγο για αρκετούς νεκρούς και τουλάχιστον 50 τραυματίες. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σε ένδειξη σεβασμού στα θύματα της επίθεσης. Οι υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.