Θρήνος στο Βερολίνο τη στιγμή που το φορτηγό μπήκε στην αγορά

Η είδηση της νταλίκας που έσπειρε τον θάνατο σε χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά τη Δευτέρα το απόγευμα στο Βερολίνο της οποίας οδηγός ήταν ένας Πακιστανός που είχε μπει στη Γερμανία πριν μερικούς μήνες ως πρόσφυγας, έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Το φορτηγό μετέφερε βέργες χάλυβα από την Πολωνία στη Γερμανία. Οδηγός ήταν ο εξάδελφος του ιδιοκτήτη της μεταφορικής στην οποία ανήκει. Ωστόσο γύρω στο μεσημέρι ο Πολωνός ιδιοκτήτης έχασε την επαφή με την νταλίκα και τον οδηγό του. Πιθανότατα εκείνη τη στιγμή έγινε η πειρατεία του οχήματος από τον μετανάστη που ζούσε εδώ και μήνες στη Γερμανία.

Γύρω στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα το φορτηγό με οδηγό τον μετανάστη ανεβάζει ταχύτητα και με 65 χλμ. την ώρα μπαίνει στην κατάμεστη από επισκέπτες χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Breitscheidplatz έξω από την εκκλησία Kaiser Wilhelm.Ο μασκοφόρος οδηγός του φορτηγού αφού σκορπά το θάνατο, διανύοντας μια απόσταση 45 μέτρων μέσα στη χριστουγεννιάτικη αγορά και “πατώντας” με το φορτηγό 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 48 εκ των οποίων οι 7 είναι πολύ σοβαρά, εξαφανίζεται προσωρινά για να συλληφθεί λίγα λεπτά αργότερα στον κοντινό ζωολογικό κήπο. Ανάμεσα στους νεκρούς και ο Πολωνός οδηγός της νταλίκας, που καθόταν στη θέση του συνοδηγού. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες βρέθηκε νεκρός από σφαίρες, πιθανότατα  τον πυροβόλησε ο Πακιστανός μακελάρης.

Οι μαρτυρίες σοκ

Χαρακτηριστικές για το χάος που προκλήθηκε είναι οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.

Βρετανός από το Μπάκιγχαμ που βρίσκεται στο Βερολίνο για διακοπές. «Ήμασταν στην αγορά, έξω από τον καθεδρικό ναό και είχαμε μόλις πιει ζεστό κρασί. Καθώς φεύγαμε ένα μεγάλο φορτηγό πέρασε ανάμεσα στους πάγκους. Πέρασε δίπλα μου, δίπλα από την φίλη μου. Νομίζω ότι με εκτόξευσε τρία μέτρα, την φίλη μου πέντε μέτρα. Πέρασε μέσα από την είσοδο της αγοράς, γκρέμισε τις ξύλινες μπάρες και πέρασε ανάμεσα από τον κόσμο. Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα που δεν γινόταν να κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε, αν προσπαθούσαμε θα μας πάταγε», είπε.

Η Εμμα Ρούστον από το Ράγκμπι ανέφερε, πάλι, ότι το φορτηγό έτρεχε τόσο γρήγορα που σίγουρα ο οδηγός το έριξε επίτηδες στην αγορά. Μιλώντας στο Sky News είπε: .Το σταντ από το οποίο αγοράσαμε κρασί ισοπεδώθηκε. Άνθρωποι έκλαιγαν πλακωμένοι κάτω από τα σταντ ζητώντας βοήθεια. Δεν ήταν ατύχημα. Έτρεχε με 65 χλμ στη μέση της αγοράς. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγήκε εκτός δρόμου και δεν έδειχνε ότι προσπαθούσε να μειώσει ταχύτητα».

«Άκουσα ένα μεγάλο θόρυβο και πήγα στη χριστουγεννιάτικη αγορά όπου αντίκρισα το χάος, πολλούς τραυματίες» ανέφερε από την άλλη ο βοηθός αρχισυντάκτη της Berliner Morgenpost Γιαν Χόλιντζερ.