Παγκόσμια καταδίκη αλλά και ανησυχίες για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η εν ψυχρώ εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για την «ειδεχθή δολοφονία» του Αντρέι Καρλόφ, με ανάρτηση στο τουίτερ. “Το ΥΠΕΞ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, αναφέρεται επίσης στην ανάρτηση.

Τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του άτυχου Ρώσου πρεσβευτή καταδίκασαν και οι ΗΠΑ: «Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας από όπου κι αν προέρχεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε ανακοίνωσή του.

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τον πρεσβευτή και την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, χώρα σύμμαχος της Ρωσίας, το οποίο χαρακτήρισε τη δολοφονία του Καρλόφ ως «απεχθές έγκλημα».

«Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει με το μεγαλύτερο σθένος την δειλή τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Αυτό το απεχθές έγκλημα επιβεβαιώνει το πόσο επείγον είναι να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες και να αναπτύξουμε όλα τα μέσα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία» τονίζεται στην ανακοίνωση από το συριακό ΥΠΕΞ.

Ανησυχεί η Τερέζα Μέι

Την ανησυχία της εξέφρασε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, αναφερόμενη στη δολοφονία του Αντρέι Καρλόφ.

“Μόλις είδα την έκτακτη επικαιρότητα, ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία δέχθηκε πυρά, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε” είπε η Μέι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποβολής κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.