Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν μετά την εκτέλεση του Καρλόφ

Έκτακτο συμβούλιο ανάμεσα στον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποιείται το βράδυ της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Έπειτα από την εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του Λαβρόφ, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, σημειώνοντας ότι η ρωσική διπλωματία θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, αφού επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αντρέι Καρλόφ.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου ο Τούρκος ομόλογός του να τον ενημερώσει προσωπικά για τη δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη.

Σημειώνεται ότι η εν ψυχρώ εκτέλεση του Αντρέι Καρλόφ έγινε μόλις μια ημέρα πριν από την τριμερή συνάντηση μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, ωστόσο αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά στη Μόσχα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας του Ιράν και της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην Μόσχα. Μια διπλωματική πηγή στην τουρκική πρεσβεία στην Μόσχα δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στην Μόσχα. «Η τριμερής συνάντηση Ρωσίας–Ιράν–Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, την ώρα της δολοφονίας του Καρλόφ ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρισκόταν στην αεροπορική πτήση προς την ρωσική πρωτεύουσα .