Σοκ: Δολοφόνησαν τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα (Συγκλονιστικές εικόνες & video)

Εκτελέστηκε εν ψυχρώ ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά ενός άγνωστου δράστη στην Άγκυρα, στα εγκαίνια μιας έκθεσης στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης, όπου ο ίδιος είχε κληθεί να παρευρεθεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωσή του εξήγησε πως επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων».

Σύμφωνα με την Hurriyet, o δράστης βρισκόταν πίσω από τον Αντρέι Καρλόφ και τον πυροβόλησε λίγο πριν εκφωνήσει την ομιλία του. Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πίσω από την αιματηρή επίθεση βρίσκονται μέλη εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η στιγμή που ο Ρώσος πρέσβης τραυματίζεται θανάσιμα:

Τόσο ο τουρκικός όσο και ο ρωσικός Τύπος μετέδωσαν ότι ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. Ένας δημοσιογράφος της Habertürk, υποστηρίζει πως ο ένοπλος πριν πυροβολήσει τον πρέσβη φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», προσθέτοντας ότι πήρε εκδίκηση για την καταστροφή στο Χαλέπι. “Εσύ σκοτώνεις στη Συρία, εγώ σκοτώνω εδώ”, φέρεται να έλεγε ουρλιάζοντας ο δράστης στον άτυχο Ρώσο διπλωμάτη.

Ο νεκρός δράστης

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πυροβολούσε και φώναζε «Βγείτε έξω!», ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο άνδρας έλεγε: «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ», “Μην ξεχνάτε το Χαλέπι”.

Το CNN Türk μετέδωσε ότι τραυματίστηκαν ακόμη 3 άτομα, ενώ σύμφωνα με Τούρκους δημοσιογράφους, ο ένοπλος που ήταν μαυροντυμένος, είχε δηλώσει ότι είναι αστυνομικός κατά την είσοδό του στο «Modern Arts Centre». Λέγεται μάλιστα ότι έφερε μαζί του και πλαστή αστυνομική ταυτότητα. Κατά την επίθεση πυροβόλησε 30 με 35 φορές.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο δολοφόνος του Ρώσου πρεσβευτή ήταν τζιχαντιστής μεταξύ 25-30 ετών, ενώ επάνω του είχε και χειροβομβίδα.

Ωστόσο λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι πρόκειται για τον 22χρονο Μερτ Αλτιντάς από το Αϊδίνιο, ο οποίος πράγματι ήταν αστυνομικός και υπηρετούσε σε ειδική κατασταλτική μονάδα αστυνομικού τμήματος της Άγκυρας τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Την ίδια ώρα δημοσιεύθηκε μια φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει την αστυνομική κάρτα του Αλτιντάς, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητά της.

Έπειτα από το μακελειό, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το γεγονός αυτό κλονίζει ιδιαίτερα τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, οι οποίες πρόσφατα αποκαταστάθηκαν έπειτα από τη ρίψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, τον Νοέμβριο του 2015. Κατά το επεισόδιο σκοτώθηκε ένας Ρώσος πιλότος.

Το σημείο της επίθεσης


Ο δράστης πριν την επίθεση



Ο πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ