Ένοχη για αμέλεια κρίθηκε η Λαγκάρντ στη δίκη για την υπόθεση Ταπί

Ένοχη για αμέλεια κρίθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ από το γαλλικό Δικαστήριο, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου. Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν της επιβλήθηκε ποινή (γεγονός που της επιτρέπει να παραμείνει επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα, ο Εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή της.

Η Διευθύντρια του ΔΝΤ που δικάστηκε για την υπόθεση Ταπί, κρίθηκε ένοχη καθώς επέτρεψε “από αμέλεια” την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας.

Όπως η ίδια είπε στο δικαστήριο, δεν προχώρησε σε καμία παράνομη πράξη όταν το 2008 έδωσε το “πράσινο φως” για την καταβολή αποζημίωσης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση που έλαβε φέρεται να προκάλεσε ζημιά εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο γαλλικό Δημόσιο, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο επέβαλε πολύ μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που προβλεπόταν, προς όφελος του επιχειρηματία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταπί, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας Adidas, είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais -η οποία σήμερα έχει κλείσει- ζητώντας αποζημίωση για απάτη, καθώς αυτή είχε αναλάβει την μεταπώληση της εταιρείας του. Καθώς η υπόθεση απασχολούσε για χρόνια τη γαλλική Δικαιοσύνη, το 2008 το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας (με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ) συμφώνησε για την παραπομπή της σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

«Ο κίνδυνος της απάτης μου διέφυγε εντελώς», είπε χαρακτηριστικά η 60χρονη Λαγκάρντ στο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή. Σε κάποιο σημείο η Λαγκάρντ λύγισε λέγοντας ότι “αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».

Η Μαρτίν Ρακτ Μαντού, μια από τους βασικούς δικαστές, τόνισε πως “θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πλαίσιο της παγκόσμιας κρίσης στο οποίο βρέθηκε η κ. Λαγκάρντ», εξηγώντας γιατί δεν επιβλήθηκε ποινή. Παράλληλα, επικαλέστηκε την καλή φήμη της Λαγκάρντ όπως και το διεθνές κύρος της, ως λόγους για τους οποίους το δικαστήριο δεν επέβαλε ποινή.

Ακόμη, στην απόφασή τους, οι δικαστές δεν είδαν αμέλεια στην απόφαση της Λαγκάρντ να επιδιώξει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον Ταπί, αλλά είπαν ότι το γεγονός πως απέτυχε να «παλέψει» την αποζημίωση των 400 εκατ. ευρώ αποτέλεσε αμέλεια, που οδήγησε σε κακή χρήση δημοσίων πόρων.

Σε άλλη περίπτωση, η Λαγκάρντ θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.