Φυγαδεύτηκε από τη Βουλή η ηγεσία της Πολωνίας

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν αποκλείσει όλες τις εξόδους του κτιρίου του κοινοβουλίου της Πολωνίας, έπειτα από τις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραβίαση του Συντάγματος από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Οι έξοδοι του κοινοβουλίου φυλάσσονται από εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν περικυκλωθεί από διαδηλωτές που φωνάζουν ότι οι βουλευτές θα παραμείνουν υπό αποκλεισμό και καλούν τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος να βγει έξω και να τεθεί ενώπιον τους.

«Σύνταγμα», «Ελεύθερα μέσα ενημέρωση», «Δεν θα φύγετε πριν τα Χριστούγεννα», φώναζαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα αρκετοί βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης προσχώρησαν στους διαδηλωτές για να τους υποστηρίξουν. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, αλλά σταμάτησαν την επιχείρηση τους, καθώς περισσότεροι διαδηλωτές κατέφθασαν, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%b1

Η αστυνομία κάλεσε κάτα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τους διαδηλωτές να διασκορπιστούν, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τους απομακρύνει δια της βίας. Μερικοί βουλευτές επιχείρησαν να φύγουν από το κτίριο του Κοινοβουλίου με τα οχήματα τους, αλλά εμποδίστηκαν από τους διαδηλωτές. Με αστυνομική προστασία αποχώρησαν από την Βουλή ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός Σίντλο

Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διασκορπίσει τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές που επιχείρησαν να εμποδίσουν τα αυτοκίνητα να αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο.

%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%b11

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης απέκλεισαν το κοινοβούλιο στην Βαρσοβία την Παρασκευή το βράδυ. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (KOD) ένα κίνημα που αντιπολιτεύεται τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ενάντια σε έναν νέο κανονισμό περιορισμού της πρόσβασης μέσων ενημέρωσης στο κοινοβούλιο καθώς και ενάντια στην διαδικασία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 σε συνθήκες που η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως παράνομες.

Την Παρασκευή τρία κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος όταν μετέφερε μια κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενους έτους εκτός της κύριας αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και εμπόδισε τα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την ψηφοφορία.