"Λύγισε" η Λαγκάρντ στη δίκη της: "Αναλαμβάνω την ευθύνη"

Την ευθύνη των πράξεών της ανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη δίκη της στη Γαλλία, καθώς επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων όταν ήταν Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας της. Ωστόσο η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι ο μόνος της στόχος ήταν η προάσπιση του γενικού συμφέροντος.

«Αποφάσισα και αναλαμβάνω (την ευθύνη) των αποφάσεών μου» όμως «ενήργησα (…) με μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος», τόνισε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ, που πήρε για τελευταία φορά τον λόγο κατά τη διάρκεια της δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας Cour de justice de la Republique (CJR).

Το ειδικό αυτό δικαστήριο, το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία ή μη για αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία, αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του τη Δευτέρα στις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως 1 έτος και καταβολή προστίμου ύψους 15.000 ευρώ. Η εισαγγελία ζήτησε την απαλλαγή της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δικάζεται από τη Δευτέρα στο Παρίσι για επίδειξη «αμέλειας» στον τρόπο που διαχειρίστηκε τη διαιτησία στη διένεξη μεταξύ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και της τράπεζας Credit Lyonnais.

Η 60χρονη πρώην Υπουργός από την πλευρά της απορρίπτει ότι διέπραξε οτιδήποτε παράνομο όταν ενέκρινε το 2008 την καταβολή αποζημίωσης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, ύψους 403 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της διαιτησίας για τη διευθέτηση της διένεξής του με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, για την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas.

«Ο κίνδυνος της απάτης μου διέφυγε εντελώς» πρόσθεσε η ίδια.

Η φωνή της έσπασε για λίγα λεπτά όταν δήλωσε, συγκρατώντας έναν λυγμό:

«Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε και την Παρασκευή ότι «ενήργησε με εμπιστοσύνη και με ευσυνειδησία, έχοντας μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.