Αγώνας για την ώρα στην Ισπανία - Θέλουν να πάνε μια ώρα πίσω

Το ενδεχόμενο να πάει μία ώρα πίσω τους δείκτες των ρολογιών της χώρας εξετάζει η ισπανική Κυβέρνηση, ανατρέποντας έτσι μια παλαιότερη απόφαση του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.

Αρχικά η Ισπανία είχε την ίδια ώρα με την Πορτογαλία και τη Μεγάλη Βρετανία, δηλαδή στην ώρα Γκρίνουιτς, καθώς γεωγραφικά εμπίπτουν στον ίδιο μεσημβρινό.

Ωστόσο ο Φράνκο αποφάσισε να πάει τα ρολόγια της χώρας μία ώρα μπροστά για να έχει την ίδια ώρα με τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, με την οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς.

Η υπουργός Εργασίας Φατιμά Μπανιέζ είπε στο Κοινοβούλιο ότι θα ήθελε να «συντονίσει» το ωράριο στην Ισπανία με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Θέλουμε οι μέρες μας στη δουλειά να λήγουν στις 6 το απόγευμα, και είμαι σίγουρη πως αν δουλέψουμε σε συνεργασία με τα συνδικάτα θα το καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης ισχυρίζονται πως αυτό θα ενίσχυε την παραγωγικότητά τους, καθώς λόγω της ανακόλουθης ώρας που υιοθέτησε η Ισπανία σε σχέση με τη γεωγραφική της θέση, οι κάτοικοί της αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι αργά το απόγευμα.

Το κόμμα του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αλλά και μικρότερα κόμματα έχουν συμφωνήσει στη μεταρρύθμιση αυτή από τον Αύγουστο με τη στήριξη και των σοσιαλδημοκρατών, κάτι που δείχνει πως η αλλαγή της ώρας για την Ισπανία μάλλον θα γίνει πραγματικότητα.