44 οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Στην αντεπίθεση περνά η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στο PKK μετά την διπλή βομβιστική επίθεση που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη. Ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε στους 44, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Τούρκος υπουργός Υγείας όπου ανάμεσα στα θύματα εκτός από τον καμικάζι. συμπεριλαμβάνονται 36 αστυνομικοί και 7 πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ του Σαββάτου εξερράγη αρχικά ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ανατινάχθηκε ένας βομβιστής αυτοκτονίας, τον οποίο μόλις είχαν περικυκλώσει αστυνομικοί, όπως φαίνεται από το συγκλονιστικό βίντεο – ντοκουμέντο της στιγμής της έκρηξης.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 118 ανθρώπους στη διάρκεια εφόδων σε ολόκληρη την Τουρκία με στόχο στελέχη του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (ΗDP) ως ύποπτους για διασυνδέσεις με τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» που είναι παρακλάδι του PKK ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση. Μέσω ανακοίνωσης κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση και την θεωρεί υπεύθυνη για το χθεσινό αιματοκύλισμα. Οι επιθέσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έγιναν λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται εναντίον των Κούρδων στη ΝΑ Τουρκία.

Λίγες ώρες αργότερα τουρκικά μαχητικά έπληξαν στόχους του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Στο στόχαστρο των αεροπορικών επιδρομών βρέθηκε ένα διοικητήριο, θέσεις μάχης των Κούρδων, καθώς και αποθήκες οπλισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, τα ξημερώματα, περίπου 500 αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από θωρακισμένα οχήματα και ένα ελικόπτερο εξαπέλυσαν επιχείρηση στην πόλη Άδανα της νότιας Τουρκίας και συνέλαβαν 25 αξιωματούχους του HDP, όπως μετέδωσε το Anadolu.

Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβαν σε ξεχωριστές επιχειρήσεις 20 αξιωματούχους του φιλοκουρδικού κόμματος, περιλαμβανομένου του τοπικού επικεφαλής και πραγματοποίησαν έρευνες σε διάφορες διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην ίδια πόλη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ανάμεσα στα 17 στελέχη του κόμματος που συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων στην πρωτεύουσα είναι και ο ανώτερος αξιωματούχος του HDP στην Άγκυρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο και πρόσθεσε ότι 51 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πόλη Μερσίνη της νότιας Τουρκίας και πέντε στην βορειοδυτική επαρχία Μανίσα.

Οι ηγέτες του HDP, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, είναι ήδη προφυλακισμένοι αναμένοντας τη δίκη τους κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το PKK και η Άγκυρα κατηγορεί συχνά το κόμμα ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.