Η ενδυματολογική διπλωματία της Μισέλ Ομπάμα

Φορώντας ένα εντυπωσιακό μακρύ φόρεμα με έντονο ντεκολτέ, η Μισέλ Ομπάμα έδωσε το «παρών» για τελευταία φορά σε επίσημη τελετή ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα παραβρέθηκαν στα 39α βραβεία Κένεντι, μια εκδήλωση που θεωρείται το «Πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για την Ουάσινγκτον» και όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και στο εντυπωσιακό φόρεμα της.

H Μισέλ Ομπάμα φορώντας ένα εντυπωσιακό μακρύ φόρεμα με έντονο ντεκολτέ του ιταλικού οίκου Gucci σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Η μακριά μαύρη τουαλέτα με τα σμαραγδί τυπώματα φύλλων ήταν ειδικά σχεδιασμένη για εκείνην από τον επικεφαλής σχεδιαστή του οίκου Alessandro Michele.

Για πολλούς η επιλογή του συγκεκριμένου οίκου δεν ήταν τυχαία.

Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του κρίσιμου ιταλικού δημοψηφίσματος.

Όπως σχολιάζουν οι New York Times ήταν η πρώτη φορά στα οκτώ χρόνια που για αυτή την εκδήλωση η Μισέλ Ομπάμα επέλεξε δημιουργία μη Αμερικανού σχεδιαστή. Κίνηση που δεν περνά απαρατήρητη. Πόσο μάλλον όταν  πρόκειται για μια εκδήλωση που παρακολουθούν σχεδόν 10 εκατ. ζευγάρια μάτια και μάλιστα τη στιγμή που γνωρίζει ότι κάθε της εμφάνιση παρακολουθείται και σχολιάζεται με διαρκώς μεγαλύτερη ένταση.  Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στην οποία έκανε και την τελευταία της επίσημη εμφάνιση ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.  Και μια κίνηση που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ελήφθη τυχαία από τη στιγμή που η Μισέλ Ομπάμα, κατά τα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στο Λευκό Οίκο όταν σπάει το πρωτόκολλο ”Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ φορά ρούχα Αμερικανών σχεδιαστών”, το κάνει για να στείλει τα δικά της μηνύματα διπλωματίας.

Από την άλλη μπορεί βέβαια η Μισέλ Ομπάμα, σχολιάζουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, να σκέφθηκε ότι απλά πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κρεπ φόρεμα, στις τάσεις της μόδας (με τους ώμους έξω, μεταλλιζέ τυπώματα λουλουδιών). Ωστόσο, τονίζουν, δεδομένων των κινήσεων της τα τελευταία οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων «Το φόρεμα» χρησιμοποιήθηκε ως ένα στρατηγικό εργαλείο διπλωματίας είναι πιθανό να έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή στο Gucci φόρεμα, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της ιταλικής μόδας σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ιταλία, κάνοντας μια διακριτική κίνηση αλληλεγγύης προς μια χώρα, μια κυβέρνηση και μια βιομηχανία (της μόδας). Μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό, σημειωτέον, που πολλάκις έχει στηρίξει την ιταλική μόδα (ανοίγοντας ακόμη και την εβδομάδα μόδας του Μιλάνου) και έχει τονίσει το ρόλο της και τη συμβολή της στην ιταλική οικονομία και τη διαμόρφωση της ταυτότητας της χώρας.

Δεν παραλείπουν, βέβαια, οι New York Times να σχολιάσουν ότι μπορεί να επρόκειτο και μια τυχαία επιλογή…