Διάγγελμα Αναστασιάδη για Κυπριακό: Τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο

Έπειτα από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε σε διάγγελμά του ότι η απόφαση για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων «αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο, όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες».

Ενόψει της διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την επιδιαιτησία» και πως δεν αποτελούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα οι ορισμένες ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες.

Στο διάγγελμά του ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ακόμη ότι πριν από τη διάσκεψη για την Κύπρο θα προηγηθεί «εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού». Σημείωσε επίσης ότι «η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία».

Τέλος, έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.