Ρέντσι: Δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές αν κερδίσει το «ναι»

Σενάρια πολιτικής φαντασίας χαρακτήρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι τις φήμες ότι σε περίπτωση νίκης του “ναι” στο δημοψήφισμα πρόκειται να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του δικτύου Rt1 ο κ. Ρέντσι διέψευσε αυτά τα σενάρια, τόνισε ότι «πρόκειται για σενάρια πολιτικής φαντασίας, τα οποία ούτε καν λαμβάνω υπόψη μου. Η απάντηση είναι φυσικά αρνητική, την απόφαση για πρόωρες εκλογές την λαμβάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και το κοινοβούλιο» και πρόσθεσε ότι «όταν έχεις κάνει κάθε τι είναι δυνατόν και τα παιδιά σου έρχονται και σου λένε ότι απόψε θα είναι μαζί σου, στην τελευταία ομιλία, στην κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας, σκέφτεσαι πως ήταν μια θαυμάσια εκστρατεία. Ότι η πολική βοήθησε τον κόσμο να δείξει ότι έχει πάθος και ενθουσιασμό».

Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση επικράτησης του “ναι”, το πρώτο πράγμα που θα κάνει, θα είναι να ζητήσει από το κοινοβούλιο την άδεια ώστε να μπορέσει να θέσει βέτο στην αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν θέλουμε να παίξουμε άλλο τον ρόλο του κουμπαρά, αν δεν αλλάξει η γραμμή για το μεταναστευτικό» σημείωσε ο κ. Ρέντσι και υπενθύμισε ότι στην Ευρώπη «έτσι και αλλιώς, αυτοί καταλαβαίνουν μόνον την αναφορά στα χρήματα».

Τις τελευταίες ώρες ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, τάχθηκε εκ νέου ανοικτά υπέρ του «όχι» στην μεταρρύθμιση και κατηγόρησε τον Ματέο Ρέντσι ότι «ακύρωσε τις αξίες του Δημοκρατικού Κόμματος». Μιλώντας στην Σικελία ο κ. Ντ΄Αλέμα, τόνισε πως δεν θεωρεί πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, από την στιγμή που «στο κοινοβούλιο υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αν θέλει, σε νέο πρόσωπο».