Όλα τα βλέμματα στον Βαλς μετά τον πολιτικό θάνατο Ολάντ

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο γαλλικό πολιτικό τοπίο η ανακοίνωση της απόφασης του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να μην διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, ωστόσο όμως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος καλείται να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του στις προκριματικές εκλογές μίας κατακερματισμένης αριστεράς.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας θα βρίσκεται ολόκληρη την ημέρα στο Νανσί, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας αναχωρεί για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη.

«Χωρίς εμένα», «Το Τέλος», «Εις το επανιδείν πρόεδρε», «Ο Ολάντ παραδίδεται» είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών φύλλων των γαλλικών εφημερίδων, την επομένη του πρωτοφανούς για την 5η Γαλλική Δημοκρατία διαγγέλματος ενός προέδρου που εγκαταλείπει τη διεκδίκηση μίας δεύτερης θητείας.

Πλέον τίθενται στον Μανουέλ Βάλς δύο ερωτήματα σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο: πότε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πριν από την λήξη της προθεσμίας της 15ης Δεκεμβρίου; Και επίσης, θα αποχωρήσει αμέσως από το Ματινιόν και τη θέση του πρωθυπουργού; Άλλωστε η επίσκεψή του στη γαλλική επαρχία αποτελεί το πλέον κατάλληλο πλαίσιο για την αναγγελία της υποψηφιότητάς του και μάλιστα σε τόσο βραχύ χρόνο από τον πολιτικό θάνατο του Φρανσουά Ολάντ, στον οποίο ο πρωθυπουργός δεν είναι ξένος.

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σε συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Παρίσι ωστόσο όμως μία προσωπική ανακοίνωση υποψηφιότητας σε τέτοιο κομματικό πλαίσιο απειλεί να εξοργίσει τους άλλους υποψήφιους στις προκριματικές, τον Αρνό Μοντεμπούρ και τον Μπενουά Αμόν.