Δημοσκόπηση: Στην κορυφή το ακροδεξιό κόμμα της Ολλανδίας

Στην πρώτη θέση «σκαρφαλώνει» το ακροδεξιό ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Maurice de Hond που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Το αποτέλεσμα αυτό μάλιστα προκαλεί εντύπωση, καθώς ο επικεφαλής του Γκέερτ Βίλντερς δικάζεται με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, στην περίπτωση που διεξάγονταν εκλογές αυτή την εβδομάδα, το PVV θα ανακηρυσσόταν πρώτο κόμμα στην Ολλανδία με 33 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 150.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2017. Αυτή τη στιγμή το PVV έχει 12 έδρες στην κάτω βουλή της χώρας.

«Η δίκη του Βίλντερς ενίσχυσε τη θετική εκλογική τάση του PVV, η οποία καταγράφεται μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ» στις αμερικανικές εκλογές, εξήγησε το ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα βρισκόταν στη δεύτερη θέση με 25 έδρες, έναντι 41 που έχει τώρα.

Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς αντιμετωπίζει κατηγορίες επειδή υποσχέθηκε «λιγότερους Μαροκινούς» στην Ολλανδία στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Χάγη μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου του 2014.

Κατά την τελευταία ημέρα της δίκης του, που κράτησε τρεις εβδομάδες, ο Βίλντερς δήλωσε ότι «δεν είναι ρατσιστής», μιλώντας στους δικαστές σε 15λεπτη ομιλία του η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αν με κρίνετε ένοχο, κρίνετε ένοχους τους μισούς Ολλανδούς», τόνισε.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει να επιβληθεί στον ακροδεξιό πολιτικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς