Κυπριακό: Διαδοχικές συναντήσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έχει τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Οι συνομιλίες αυτές για το Κυπριακό είναι οι πρώτες που γίνονται στον απόηχο του “ναυαγίου” στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, εξαιτίας της μεγάλης απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα των κριτηρίων του εδαφικού και την αποτύπωσή τους σε χάρτη.

Οι συζητήσεις Άιντα-Αναστασιάδη ολοκληρώθηκαν, ενώ ο πρώτος αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. Το απόγευμα ο Άιντα θα μεταβεί στα Κατεχόμενα για τις επαφές με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Πληροφορίες του politis.com.cy αναφέρουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συναντηθεί εντός της ημέρας και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλούνται τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

Παράλληλα, στο νησί της Κύπρου φτάνει την Τρίτη 29 Νοεμβρίου ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη ακολουθεί η επίσκεψη του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Τζόναθαν Κοέν.

Ποιες επαφές προηγήθηκαν

Την περασμένη Κυριακή 27 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κυπριανού εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η οποία -όπως είπε- διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ότι πάρα πολλοί θα ήθελαν να προκαλέσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα και πίστεψαν ότι ο ευκολότερος δρόμος γι’ αυτό θα ήταν να βρίσουν και να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, έγιναν έπειτα από δημοσιεύματα που ανέφεραν πως οι συζητήσεις στην Ελβετία για το Κυπριακό οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο έπειτα από παρέμβαση που έκανε ο ίδιος ο Υπουργός.