Βαρύ πένθος στην Κούβα και ανακούφιση σε άλλα μέρη από το θάνατο του Κάστρο

Ανάμεικτες εκδηλώσεις προκάλεσε ο θάνατος του ηγέτη της Κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έφυγε στα 90 του τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου.

Στην Κούβα κηρύχθηκε εθνικό πένθος για 9 ημέρες, ενώ εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας για αποτίσουν φόρο τιμής στον Κάστρο.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ ακυρώθηκαν οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα θεάματα. Η σορός του εμβληματικού ηγέτη θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες του θα «διασχίσουν» μέσα σε τέσσερις ημέρες όλη την χώρα μέχρι την κηδεία στις 4 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο ντε Κούβα.

Προς τιμή του Φιντέλ Κάστρο έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και στην πόλη Σαντιάγο στη νότια Κούβα.

«Ζήτω ο Φιδέλ και Ζήτω ο Ραούλ» φώναζαν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σπούδασε ο Κάστρο, κρατώντας τεράστιες σημαίες της χώρας τους.

«Ο Φιδέλ δεν είναι νεκρός διότι οι πολίτες είναι ο Φιδέλ. Εγώ είμαι ο Φιδέλ», είπε ένας φοιτητής απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί, το οποίο επαναλάμβανε συνεχώς το σύνθημα.

Το ακριβώς αντίθετο κλίμα επικρατεί στη Μικρή Αβάνα, στο Μαΐάμι των Ηνωμένων Πολιτειών όπου χιλιάδες αντιφρονούντες Κουβανοί έχουν αυτοεξοριστεί. Μάλιστα οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τον θάνατο του Κάστρο ως την ευκαιρία για μια νέα αρχή για τη χώρα.

Οι εορτασμοί θα κρατήσουν για μέρες, σύμφωνα με τον ρεμπουμπλικανό Δήμαρχο της πόλης Τόμας Ρεγαλάδο, κουβανικής καταγωγής και γιος πολιτικού κρατούμενου.

Στην κηδεία του Κάστρο δεν θα πάει η αδελφή του, Χουανίτα, η οποία ζει εξόριστη στο Μαϊάμι από το 1964.

«Ουδέποτε επέστρεψα στη νήσο, ούτε σχεδιάζω να το κάνω», ανέφερε η Κάστρο σε μια γραπτή δήλωσή της που δημοσίευσε η εφημερίδα Nuevo Herald. «Δεν χαίρομαι για τον θάνατο κανενός ανθρώπου, πολύ λιγότερο όταν πρόκειται για κάποιον που έχει το αίμα μου και το επώνυμό μου (…) Ούσα αδελφή του Φιντέλ, βιώνω αυτές τις στιγμές την απώλεια ενός ανθρώπου που ήταν αίμα μου», πρόσθεσε.

Η Χουανίτα Κάστρο επικρίνει συχνά το καθεστώς στην Αβάνα. Με κωδική ονομασία «Ντόνα», είχε συνεργαστεί με τη CIA σε διάφορα σχέδια με σκοπό την ανατροπή του αδελφού της.

Ο νεκρός Φιντέλ Κάστρο, όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης
Προτεινόμενα για εσάς