Οι Ιταλοί "τρέμουν" το δημοψήφισμα - Αδειάζουν τράπεζες & παραγγέλνουν χρυσό

Το ελληνικό καλοκαίρι του 2015 θυμίζει η κατάσταση στην Ιταλία, καθώς το δημοψήφισμα που θα γίνει στη χώρα την επόμενη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου οδήγησε τους γείτονες σε άδειασμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, καθώς και σε αγορά χρυσού και στην Ελβετία.

Τις παραπάνω πληροφορίες μεταδίδει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche (WiWo), το οποίο επισημαίνει ότι οι Ιταλοί ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το δημοψήφισμα σε ό,τι αφορά την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωζώνη.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί αύξηση στις παραγγελίες για ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο. «Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», ανέφερε ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, Διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό WiWo. Οι περισσότεροι φυλάσσουν τον χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερης τελωνειακής ζώνης των Γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.

Το ζήτημα για τους Ιταλούς είναι ότι κατά την είσοδό τους στην Ελβετία πρέπει να δηλώνουν εγγράφως ποσά άνω των 10.000 ευρώ σε μετρητά. Στην περίπτωση που κάποιος δεν το κάνει και συλληφθεί, είναι αντιμέτωπος με τις ποινές του ελβετικού νόμου, ο οποίος μεταξύ άλλων ορίζει και την ειδοποίηση των ιταλικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο προς το παρόν οι Ιταλοί μπορούν να εμβάσουν νομότυπα μεγαλύτερα ποσά στην Pro AUrum του Λουγκάνο και στη συνέχεια να αγοράσουν χρυσό χωρίς κανένα πρόβλημα.