Ποίημα της Άννας Φρανκ πωλήθηκε για 140.000 ευρώ

Ποίημα που υπογράφει η Άννα Φρανκ, πωλήθηκε σε δημοπρασία στην Ολλανδία για 140.000 ευρώ.

Η Εβραία έφηβη είχε γράψει το ποίημα αυτό στο λεύκωμα μιας φίλης της το 1942 όταν ήταν 12 ετών, ενώ η τιμή του ξεπέρασε σχεδόν πέντε φορές τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες υπολόγιζαν την πώληση στα 30.000 ευρώ.

“Στη μνήμη της Άννας Φρανκ” είναι ο τίτλος του “αντικειμένου 2390”, το οποίο κατακυρώθηκε στον αγοραστή του από τον οίκο Bubb Kuyper μέσω διαδικτύου μόλις δύο λεπτά μετά την έναρξη της δημοπρασίας.

«Μόλις τέσσερα ή πέντε χειρόγραφα» που υπογράφει η έφηβη έχουν πωληθεί σε δημοπρασίες τα τελευταία 40 χρόνια, δήλωσε ο Τάις Μπλάκεβορτ, ο συνδιευθυντής του Bubb Kuyper, του οίκου που ειδικεύεται στα βιβλία και στα γραπτά ντοκουμέντα.

Μια σειρά από επιστολές της Άννας και της αδελφής της, Μαργκότ, προς τις Αμερικανίδες με τις οποίες αλληλογραφούσαν πωλήθηκε το 1988 αντί 165.000 δολαρίων. Ένα παραμύθι που υπογράφουν τα δύο κορίτσια πωλήθηκε τον Μάιο στη Νέα Υόρκη αντί 62.500 δολαρίων.

Το ποίημα απευθύνεται στην «Αγαπημένη Κρι-Κρι», στην Κριστιάν βαν Μάαρσεν, τη μεγαλύτερη αδελφή μιας από τις καλύτερες φίλες της Φρανκ, κι έχει ημερομηνία 28 Μαρτίου 1942, λίγο πριν οι Φρανκ καταφύγουν σε ένα κρυφό διαμέρισμα πάνω από την οικογενειακή επιχείρηση στο Αμστερνταμ.