"Πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία ζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο

Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι μαζικές συλλήψεις απομακρύνουν την Τουρκία από την ΕΕ, καθώς έπειτα από σχετική τοποθέτηση τεσσάρων πολιτικών ομάδων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να διακοπούν άμεσα με ψήφισμα από την ολομέλεια οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. Το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη το απόγευμα και αναμένεται να εγκριθεί.

Η πρόταση αυτή ανακοινώνεται δύο ημέρες μετά από την νέα δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το θέμα της ένταξης, ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προσχωρήσει στην πεντάδα της Σαγκάης και όχι απαραίτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, η Διάσκεψη των Προέδρων είχε αποφασίσει την έκδοση του ψηφίσματος εδώ και μέρες. Τέσσερις πολιτικές ομάδες έχουν ήδη θέσει ζήτημα “παγώματος” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξαιτίας της κατάλυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και των σαρωτικών συλλήψεων δημοσιογράφων και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» ζήτησε ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας ότι «θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως μέλος της Ε.Ε.», επαναφέροντας τη γνωστή θέση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα, ανέφερε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να παγώσουν προσωρινά». Ο κ. Πιτέλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή» και ότι η πόρτα για την Τουρκία και τον λαό της παραμένει ανοικτή «όχι όμως και αυτή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επί του παρόντος».

Αντίστοιχη στάση κράτησαν οι Φιλελεύθεροι, η πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής που ζήτησε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η οποία έχει καλέσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τα κράτη-μέλη «να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου», να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να τερματίζουν τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητούν και οι Πράσινοι μέσω της επικεφαλής Ρεμπέκα Χαρμς.

Το “κερασάκι στην τούρτα” ήταν το γεγονός ότι την εβδομάδα που πέρασε, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον Έλμαρ Μπροκ, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ και την Κίτι Πίρι, εισηγήτρια για την Τουρκία, ακύρωσαν προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο λόγος ήταν η διαφωνία σχετικά “με το σχήμα των συναντήσεων».

«Εξαιτίας διαφορών ως προς το σχήμα των συναντήσεων, ο πρόεδρος Σουλτς, σε συμφωνία με τους ευρωβουλευτές Μπροκ και Πίρι, αποφάσισαν να ακυρώσουν την επίσκεψη έως ότου γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφερόταν σε εκείνη την ανακοίνωση του ΕΚ.