Αδιέξοδο στο Κυπριακό - Εμπόδιο τα κριτήρια στο εδαφικό

Χωρίς συμφωνία έληξαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη. Ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες ήταν οι μεγάλες διαστάσεις αναφορικά με τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε στις 2:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ότι, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη στο κριτήριο του εδαφικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ζήτημα αναφορικά με τη δυνατότητα επιστροφής της Μόρφου.

Οι Τουρκοκύπριοι έκαναν λόγο για μαξιμαλιστικές διαθέσεις εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Μπαρίς Μπουρτζού: «Ήρθαν (οι Ελληνοκύπριοι) με μαξιμαλιστικές θέσεις σε όλα. Δεν ήταν καθόλου υποβοηθητική η στάση τους στο εδαφικό. Έβαλαν χωρίς διαπραγμάτευση των αριθμό των 90.000 προσφύγων. Αυτό, 12 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν δεν είναι βοηθητικό. Δεν προσπάθησαν καν να διαπραγματευτούν. Ήρθαν στην Ελβετία για να βάλουν στην τσέπη τους και όχι να βγάλουν».

Συνεχίζοντας ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αν υπήρχε πρόοδος στα κριτήρια για τους χάρτες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη, σε συνεννόηση και με την ελληνική Κυβέρνηση, για ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης, εκφράζοντας λύπη και απογοήτευση για την τροπή που πήραν οι διαβουλεύσεις.

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την επιστροφή του στην Κύπρο την Τρίτη, θα παρουσιάσει όλα όσα έγιναν στην Ελβετία, θα γίνει ανασκόπηση της κατάστασης και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών», υπογράμμισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι η τουρκική στάση αποτέλεσε τροχοπέδη για την ολοκλήρωση μιας ιδιαίτερα υποσχόμενης διαδικασία η οποία μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση οδήγησε σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του Κυπριακού λαού.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδοκίμασε την ανακοίνωση του γραφείου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην οποία γινόταν λόγος για μαξιμαλιστικές θέσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως δήλωσε, είναι «ατυχές και λυπηρό να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους αναφορές λίγη ώρα μετά την αρνητική κατάληξη των συνομιλιών». Επίσης, σημείωσε ότι η κριτική αυτή είναι καταδικαστέα και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει όσα έγιναν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Τέλος, ευχήθηκε παράλληλα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που επεδίωξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι δύο ηγέτες, παρά τις πολύ καλές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών.