"Πάγωσε" το Καζακστάν - Στους -34 βαθμούς η θερμοκρασία (φωτό)

Πολικό ψύχος επικρατεί στο Καζακστάν, όπου ο υδράργυρος έπεσε περίπου 30 βαθμούς κάτω από τις φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών.

Το περασμένο σαββατοκύριακο στην Αστάνα, την πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία ήταν στους -34 βαθμούς Κελσίου, ενώ η φυσιολογική θερμοκρασία γι’ αυτή την περίοδο στην περιοχή είναι -5 βαθμοί.

Από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων δύο ημερών (Κυριακή-Δευτέρα) ματαιώθηκαν περίπου 20 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις στα κύρια αεροδρόμια του Καζακστάν, όπως ανέφερε η εθνική αεροπορική εταιρεία Air Astana, ενώ την περασμένη εβδομάδα έκλεισαν σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω του σφοδρού ψύχους.

Σημειώνεται ότι η Αστάνα θεωρείται η δεύτερη πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου μετά το Ουλάν-Μπατόρ στη Μογγολία.

Στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, η οποία βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα νότια της Αστάνα, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι είχαν κινητοποιηθεί τη Δευτέρα για να καθαρίσουν το χιόνι.

Αυτό το ασυνήθιστο κύμα ψύχους σημειώνεται έπειτα από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στις αρχές Νοεμβρίου στην κεντρική Ασία, όπου η θερμοκρασία είχε φθάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου στο Ουζμπεκιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με το Καζακστάν.